A háziorvos tanácsai a tél előtt

2014.11.21 09:40    |    -r-a  

A ragyogó napsütésből hidegre váltó, aranyfény helyett mindent szürkeségbe borító, naponta emlegetett és elemzett időjárás sokunk testi és lelki egyensúlyát borítja fel mostanában. Máris jönnek az őszi-téli nyavalyák, és kezdhetjük kúrálni magunkat? A kalocsai háziorvosok szakmai vezetőjét, dr. Hajdú Zoltánt kerestem meg kérdéseimmel.

Milyen problémák jelentkeznek feltűnő gyakorisággal ebben az időszakban? – kérdeztem Hajdú főorvost, amikor az utolsó betege is távozott, jóval a rendelési idő vége után…

– Ilyenkor egy alkalmazkodási zavar alakul ki, amikor a megváltozott környezeti tényezők hatására ki-ki másképpen reagál. Egy egészséges fiatal nyilván másként, mint egy krónikus beteg, vagy legyengült immunrendszere miatt sérülékenyebb egyén. Megváltozik a hőmérséklet, egymást váltják a légköri frontok, csökken a napsütéses órák száma. Mindez az egészségi állapotunk mellett a hangulatunkat, az éjszakai alvásunkat is befolyásolja.

hajdu_300Milyen következményekkel jár mindez ránk nézve?

– Megnő a fertőzéses betegségek, a felső légúti megbetegedések száma, az egyszerű vírusfertőzésektől a szövődményes megfázásokig, bakteriális fertőzésekig, tüdőgyulladásokig terjedően minden évben feltűnően megugrik az ilyen panaszokkal orvoshoz fordulók száma.

Akkor már el is késtünk a megelőzéssel?

– Ellenkezőleg: most jött el az ideje! Nem véletlen, hogy az ÁNTSZ erre az időszakra időzíti az influenza védőoltások megjelentetését, hogy a lakosságot minél nagyobb arányban tudjuk megvédeni a kórokozókkal szemben. Mellette csak ajánlani tudom a veszélyeztetett lakosok számára a tüdőgyulladás elleni védőoltást, amely ötéves védettséget ad – a kettőt együtt érdemes kérni a háziorvosoktól. A tüdőgyulladás elleni védőoltás nem ingyenes, de megfizethető: egy antibiotikum kúra árához hasonló.

Mit tehetünk mi magunk az ellen, hogy megkapjuk a felsorolt betegségeket?

– Figyeljünk sokkal jobban magunkra! Mindenkinek tisztában kell lennie a saját gyenge pontjaival, például a torokgyulladásra hajlamosak óvakodjanak a hideg italoktól, az izzadékony emberek ne öltözzenek túl melegen. Különösen fontos, hogy a krónikus betegek: szív-érrendszeri, anyagcsere- és cukorbetegek, máj- és vese-, illetve daganatos betegek immunrendszere kevésbé védett, így ők veszélyeztetettebbek az átlagnál. Számukra – és az idei évtől a rizikócsoportok mellett a 60 éven felülieknek is! – ingyenes az influenza védőoltás. Az egészségügy szeretné, ha minél többen élnének a lehetőséggel, hiszen ez azt is jelenti, hogy kevesebben járnak közöttünk olyanok, akik egy tüsszentéssel vírusok garmadáját szabadítják embertársaikra!

Nehéz elkerülni, hogy ne találkozzunk fertőző betegségben szenvedő emberekkel. Hiszen nem élhetünk bezárt ajtók mögött!

– Azt valóban nem, de aki teheti, ilyenkor kerülje a tömeget, és fokozottan ügyeljen a higiéniára, mondjuk, a gyakoribb kézmosásra. Sajnos még csak külföldön láttam példát arra, hogy a nagy bevásárlóközpontokban fertőtlenítő szert helyeznek ki, hogy a kocsik fogantyúját meg lehessen tisztítani, pedig ez az egyszerű dolog is komoly eredménnyel járhat a megelőzésben! Teljesen bezárkózni azért nem érdemes, mert a napi mozgásra, friss levegőre ilyenkor is szükség van, és itt, vidéken ez a „hatásos szer” szerencsére még megvan!

Ilyenkor szokott szóba kerülni a vitaminpótlás is!

– Természetesen arra is nagy szükség van. Ha lehet, természetes formában, vagyis sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával, de mesterséges bevitelre is szükség van. Itt különösen a C-vitaminra gondolok, amelyből napi 1, lázas betegek esetében 2-3 grammot is szedhetünk ezekben a hetekben!

Hallottam olyan véleményt is, hogy a C-vitamin adagolásával vigyázni kell, mert felhalmozódhat a szervezetben.

– Az orvosok között is nagyok az eltérések ebben a tekintetben, de a kedvező hatása sokkal fontosabb, mint a nem igazán bizonyított ártalmak.

Mi a teendő, ha úgy érezzük, utolért minket a betegség?

– Feltétlenül legyen otthon lázcsillapító – mindenki megfigyelte már biztosan, melyik szer használ ilyenkor. Legyen kéznél orrcsepp, garatfertőtlenítő, ezekkel az enyhébb esetek kezelhetőek. Ha több napig fennálló lázas állapotról, sűrűvé váló, megszínesedett orr- vagy torokváladékról van szó, mindenképpen keressék fel a háziorvost, mert ott komolyabb kezelésre van szükség a szövődmények megelőzése érdekében.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás