Erős mezőnyben

Hetedszer is kiválóak hagyományőrzőink

2008.10.16 13:32    |    Bencze Károlyné  

A Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes október 11-én Budapesten, a Corvin Művelődési Házban részt vett a Hagyományőrző Együttesek Országos Minősítési versenyén. 14 együttes indult az ország minden részéről Gencsapátitól Nagykállóig. A zsűri tagjai mind országosan ismert szaktekintélyek. A zsűri elnöke Borbély Jolán etnográfus, tagjai: Sztanó Hédi, a Duna TV rendezője, Antal László főiskolai docens, Mihályi Gábor, az Állami Népi Együttes művészeti vezetője és Németh István, a Zenetudományi Akadémia népzenei kutatója.

Mi délután elsőként kerültünk sorba és utána végignézhettük a többi együttest. Nagyon erős volt a mezőny, ezért nagy izgalommal vártuk az értékelést és az eredményhirdetést. Igazán sok jót mondott a zsűri. Joli néni a viseletünket dicsérte, hogy mindenki a legszebb ruhájában táncolt, és mindenkié más és más volt, egyformát nem lehetett találni. Sztanó Hédi arról beszélt, hogy sok egyéniség van az együttesben, lehetne még nagyobb teret adni táncuknak. A koreográfiát és a dramaturgiai értékeket emelte ki, javaslatot tett egy még hatásosabb befejezésre.

Antal László a koreográfia arányait, mint példát említette, a szép táncolást és a gyönyörű karikázót dicsérte. Mihályi Gábor a koreográfia új kifejezési módját hangsúlyozta, és nagyon meghatotta a tánc előtt megjelenő archív kép. További hasonló megoldásokat tanácsolt, mivel a továbbképzéseken is ilyenekről volt szó, hogy a hagyományokból az értékeket kell színpadra állítani. Németh István megdicsérte a zenekart, a szép éneklést, csupán egy kifogást talált egy-két mély járású népdal választásában. A gyerekeket is megdicsérték, hogy szépen táncolnak és jól beilleszkednek az idősebbek táncába.

A zsűri véleménye alapján KIVÁLÓ minősítést kaptunk. Az együttes nagyon örült a szép eredménynek, hazafelé a buszon még sokáig beszéltünk erről.

Köszönöm a táncosoknak, zenészeknek ezt a szép eredményt, melyhez a családok is hozzájárultak a türelmükkel és támogatásukkal. Ez az értékelés erőt ad a további sikeres munkánkhoz.

Gratulálunk a Miske-Drágszél Együttesnek, akik szintén „Kiváló”-ra minősültek.

Bencze Károlyné

együttesvezető


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás