Közmeghallgatást tartott a Horvát Kisebbségi Önkormányzat

Közösségük erősödik és gyarapodik, a város egyik legaktívabb szervezete

2011.12.07 21:58    |    Gábor Erika  

Dudás Bertalan elnök és a Horvát Kisebbségi Önkormányzat többi tagja: Gulyás Zoltánné, Markó Mónika és Perity István fogadták a nemzetiségi közösség érdeklődő tagjait a november 23-án megtartott közmeghallgatáson. A városi önkormányzat képviseletében Török Ferenc polgármester és dr. Bedics Andrea jegyző is részt vett a rendezvényen. A társönkormányzatok közül Sztojka István, a CKÖ elnöke fogadta el a meghívást.

horvat_onkormanyzat_300Dudás Bertalan elnök ismertette a megjelentekkel a kisebbségi önkormányzat 2011. évi terveit, és azok megvalósulását. Elmondta, hogy több, már hagyományosnak mondható saját rendezvény – Lakomac, Antunovity Emléknap, Nemzetközi Tambura Fesztivál – mellett igyekeztek megjelenni az országos és megyei horvát önkormányzatok által szervezett programokon is. Itthon márciusban kiállítást rendeztek Ivana Jovanovič Torstmann horvát festőnő műveiből, kerékpártúrát szerveztek közösségük tagjainak Meszesre, zarándokutat Hercegszántóra a Vodica Maria kegyhelyre, és nagy sikerű szüreti mulatságot tartottak a Belvárosi Plébánia pincéjében. Rendezvényeiken rendszeresen megjelent Ljiljana Pancirov konzulasszony és Katja Bakija kulturális attasé.

Az eseményeket Perity István jóvoltából egy színes fényképalbumban örökítették meg, melyet örömmel forgattak a közmeghallgatás résztvevői – már csak azért is, hiszen számos felvételen ők is láthatóak voltak.

Az önkormányzat nagy sikernek könyveli el, hogy a városban horvát nyelvoktatás indult a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben szeptembertől, Grisnik Dóra nyelvtanárral, valamint tamburaoktatást szerveztek hat felnőtt és öt gyermek jelentkezőnek, akiket a garai Krékity István tanít.

A közösség tagjaiból alakult Ruľice Énekkart már ismerheti a város közönsége, januárban pedig Veseli Raci, azaz Vidám Rácok néven tánckört is alakítottak, amelyet Perity István nyugalmazott népművelő vezet.

A Dudás Bertalan elnök beszámolóját követő oldott hangulatú beszélgetés során szóba kerültek a közösség tervei is, melyek megvalósításához a városi önkormányzat segítségére is számítanak.

Török Ferenc polgármester elismeréssel nyilatkozott a Horvát Kisebbségi Önkormányzat magas színvonalú munkájáról, és a város egyik legaktívabb közösségének nevezte őket. Mint mondotta, a városi önkormányzat a lehetőségeihez mérten biztosan támogatni fogja a HKÖ tevékenységét, ám nem titkolta ezen lehetőségek egyre szűkösebb voltát sem. Arra biztatta a szervezet vezetőségét, hogy fontolják meg az egyesületté szerveződés lehetőségét, mert abban a formában több pályázati támogatásra számíthatnak. Arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a városi önkormányzat a civil szervezetek támogatási rendszerét áttekinti, és abban változtatásokat fog kezdeményezni. Ami bizonyos: a támogatás mértéke az adott szerveződés aktivitásának, a közösség érdekében végzett munkának a függvényében fog kialakulni. Török Ferenc a horvátországi Plo-če-val formálódó testvérvárosi kapcsolat tervét támogatja, és a jövő évre vonatkozó tervek megvalósításához is sok sikert kívánt Dudás Bertalannak, az önkormányzat vezetőségének és a közösség tagjainak.

Dudás Bertalan elnök elégedett volt a közmeghallgatáson tapasztalt aktivitással és jó hangulattal. Nagyon örült annak, hogy a városi önkormányzat részéről a polgármester megjelent rendezvényükön. Bízik a legközelebbi rendezvényük sikerében – december 3-án az ismert „Tanac” Néptáncegyüttes ad táncházzal egybekötött műsort a volt úttörőház Petőfi Sándor utcai épületében.

A program a „Naąa narodnost u Mađarskoj”, azaz Nemzetiségünk az országban című sorozat első eseménye, célja a magyarországi horvátok kultúrájának bemutatása Kalocsán. A kisebbségi önkormányzat vezetője úgy érzi, megvalósították terveiket, közösségük erősödik, és gyarapodik kapcsolatrendszerük egyre szélesebb országon belül és azon túl is. Minden nehézség ellenére bizakodással tekintenek a jövőbe és remélik, a kalocsai horvát közösség egyre több tagja lesz aktív segítője, közreműködője terveik megvalósításának.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás