I. Kalocsai Magyar Kultúra Hete

2015.01.22 14:26    |    G.E.  

Városunk évek óta csatlakozik a Magyar Kultúra Napjának megünnepléséhez, amely országos rendezvény: 1989 óta szervezik annak emlékére, hogy 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Idén a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár egész hetes rendezvénysorozattá fejlesztette a programot. Január 19-én ünnepélyes megnyitóval és rangos vendégekkel startolt az I. Kalocsai Magyar Kultúra Hete.

Tamás László, a könyvtár vezetője így foglalta össze a rendezvénysorozat célját:

– Úgy gondolom, egy nap kevés arra, hogy megünnepeljük a magyar kultúrát, és a rendezvénysorozat tükrözi azt az évek óta képviselt törekvésünket, hogy értéket közvetítünk és teremtünk, közösséget hozunk létre. A téli időszak kedvező abból a szempontból is, hogy nincsenek nagy rendezvények, fesztiválok, az emberek hajlamosak behúzódni otthonaikba a tévé, a számítógép elé, és keveset beszélgetnek. Azt szeretnénk, ha ki tudnánk mozdítani ebből őket, egyben felmutatni, milyen érték van a kezünkben, mekkora kincseket rejt a magyar kultúra. Erre azért is szükség van, hogy a gyökereinket megőrizzük, megismerve a múltunkat tudjuk, hogy hová tartozunk, mert így tudunk valódi polgárokká válni.

 

magyarkulturahete1_450

 

Minden napra felkértek egy kalocsai vendéget, akiknek a mondanivalója elé ez a cím került: „Egy korty kultúra”.

– Gondolatébresztő perceknek szántuk. Azt kértük mindenkitől: fogalmazza meg, számára mit jelent a kultúra. Ebből egy sokoldalú, színes kép fog kialakulni, és közelebb kerülhet a fogalom a hallgatósághoz. Ezeket a pár perces összefoglalókat a könyvtár honlapjára is fel fogjuk tenni.

A program nevében benne van, hogy első. Ezek szerint folytatása következik.

– Igen, ez a szándékunk, mert úgy véljük, a könyvtár központi szerepét a kultúra közvetítésében meg kell őrizni.

Hogyan fogadta a közönség az ötletet?

– Érdeklődve, lelkesen! Már tekintélyes címlistánk van azokról, akik látogatói a programjainknak, őket kérésükre tájékoztatjuk a rendezvényeinkről, és egyre többen csatlakoznak is ezekhez.

 

magyarkulturahete2_450

 

A kultúra hetének megnyitóján dr. Bálint József polgármester fogalmazta meg, mit is jelent számára ez a szó. A városvezető üdvözölte a kezdeményezést és hangsúlyozta: Kalocsa mindig is büszke volt kulturális örökségére, a város a jelenben és a jövőben is fontosnak tartja ezek megőrzését. Nagyon jó ötletnek nevezte, hogy délelőttönként, illetve kora délután gyermekeknek szóló programokat is szerveztek, így ők is kapnak
„egy kortyot” a kultúrából, ami a számítógépek és okos telefonok ellensúlyozása miatt lényeges. A tévét már nem is említette a folyamat részeként, illetve annyiban: „hála” a tévéműsoroknak, ő teljesen visszaszokott az olvasásra…

A közönséget Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte.

– A kultúra latin szó, eredetileg művelést, megművelést, szántást jelent – tisztázta a vendég a fogalom eredetét –, Cicero már a szellem művelésére értette a fogalmat. Kodály Zoltán 20. században írott szavai szerint a kultúra annyi, mint tanulás. Megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű. A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.

Ramháb Mária beszédében méltatta a magyar kultúra, ezen belül Kalocsa értékeit. Hangsúlyozta a magyarságtudat erősítésének, származásunk és gyökereink megismerésének a jelentőségét, anyanyelvünk ápolásának fontosságát, mindezek megvalósításában a könyvtárak fontos szerepét.

 

magyarkulturahete3_450

 

Az est további részében Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas (összesen 21 rangos elismerésben részesült már életműve alapján!) költő és fia: Buda Ádám énekmondó adott elő saját szerzeményeiből, gyűjtéseiből a közönség igaz örömére. Buda Ferenc 1936-ban született, negyedszázada az 1969 óta működő, kecskeméti székhelyű
„Forrás” című irodalmi folyóirat főmunkatársa. Buda Ferenc a verseskötetei mellett a szinte ismeretlen (pl. kirgiz, baskír, mari, udmurt, lapp) népköltészetből készült fordításaival is ismertté vált. Ádám fia kobzos, lantos, tekerőlantos, furulyás énekmondóként jellemzi önmagát, aki fesztiválokon, táncházakban, történelmet felelevenítő rendezvényeken lép fel, zenekara a Fabula Régizene Együttes.

Ezen a napon délután a gyermekközönséget bűvölték el műsorukkal, este a felnőttek tapsoltak önfeledten apa és fia különleges hangulatú előadásának. Színvonalasan indult a kalocsai kulturális hét!

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás