Ranga Tibor kamarakiállítása a Dózsában

2016.12.10 19:08    |    Nagy Nikolett  

Időszaki iskolagaléria nyílt 2016. november 11-én a Kalocsai Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium könyvtárában Ranga Tibor dunapataji festő festményeiből. A kiállítást Schill Tamás néprajzos-muzeológus, a Dunapataji Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény (Pataji Múzeum) vezetője nyitotta meg, szólóénekkel közreműködött Benedek Viktória, az iskola 9.A osztályos tanulója.

A könyvtári galériában kiállításra kerülő alkotásokon a festő önkifejező impresszumai elevenednek meg az akvarell-papírokon. Ezek a benyomások, ingerek leginkább Ranga Tibor közvetlen környezetéből származnak. Inspirációként hétköznapi események, természeti jelenségek, emberi építmények szolgálnak. Nem meglepő tehát, ha a festmények jelentős részén naplemente, pataji épületek, utcaképek, csendéletek, legelők, tanyák jelenítődnek meg. Érdekesség, hogy festményei között tél-témájú festményt nemigen találunk, mivel ez az idő az, amikor saját gondolatait szürrealista módon örökíti meg.

 

ranga_akvarell_450
 

 

Ranga Tibor kezdetben autodidakta módon ceruza, gouche és olajképeket készített. A mai festészetét is meghatározó technikát Köhler Péter festőnél tanulta, ez pedig az akvarell. A vízfesték természete az, ami az adott pillanatot kiválóan megörökítheti, mivel a kiszámíthatatlanság és a gyorsaság dominál benne. Az idő gyors múlását az akvarellfesték terjedése szemlélteti a különleges papíron. Ranga Tibor művészetére hatással voltak még alkotótársai: Rendes Béláné Kati néni, Dánielné Rideg Márta és Kiss István. A környező településekről és az azokat körülvevő dunai környezetről szóló képkiállítást november 25-ig lehet megtekinteni.
Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás