Kaleidoszkóp

2010.07.02 21:56   

Info-szilánkok a vendég együttesekről

Hollandia, Ruurloo: a 6000 lakosú, német határ közeli faluból érkezett a jobbára idősebb korúakból álló, de annál életvidámabb, kedves humorú táncegyüttes. 1937-ben alakult a csoport, 1870-1920 közötti, eredeti népviselet volt a ruházatuk, a hölgyek csodaszép, csipke hatású fityulái több mint száz évesek voltak. Kelet-holland táncokat mutattak be, a nép életéből vett történeteket dolgoztak fel.

Szakmár: a bajai Danubia AMI Nádikó Gyermek és Ifjúsági csoportja is fellépett az első estén. 1997 óta van az iskolának kihelyezett tagozata a faluban, mára közel hatvan fő tanulja a néptáncot köztük. Három csoportjuk az általános iskolától a főiskolás korúakig tömöríti a táncos lábú ifjúságot. Idén a régiós versenyen „Arany” minősítést kaptak. Művészeti vezetőjük Dudás Szilvia.

Szerbia, Moravica (Bácskossuthfalva), Ady Endre Művészeti Csoport: 2004-ben alakult a csoport, 49 tagja van. A múlt évben Óbecsén, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett Kőketáncon (éves megmérettetés) ezüst és arany minősítést is kaptak, Szabadkán, az Inter-etno Festival-on arany minősítést szereztek. Mezőföldi táncokat mutattak be nagy sikerrel.

Kula, Magyar Népkör: 1868-ban alakult, a Vajdaságban a legrégebbi civil szerveződés. A magyar nyelv, a hagyományok ápolására, a magyar közösség erősítésére jöttek létre, és 142 éve megszakítás nélkül teljesítik küldetésüket. Három néptánc csoport, asszonykórus, irodalmi- és diák színpad, kézimunka és kézműves szakkör működik a népkörben, minden korosztálynak teret, lehetőséget biztosítva. Számtalan elismerést kaptak már munkájukért. Nálunk a Kankalin Népi Együttes mutatkozott be, ők 2005 óta dolgoznak együtt, korukat tekintve együtt nőttek fel a csoporttal… Bodrogközi és magyarpalatkai (erdélyi) táncokat mutattak be.

Lengyelország, Rajcza: a Juhas dalkör és tánccsoport 1952-ben alakult, az ifjúsági csoport 2004-ben jött létre. Számos fesztiválon szerepeltek odahaza, 2007-ben léptek fel először külföldön, Németországban. Az ifjúsági dalkör eredeti viselete, tiszta, szép éneke elnyerte a közönség tetszését.

Baszkföld, Donostia: az egyik legkülönlegesebb csoport volt. 2004 óta táncolnak együtt, több külföldi fesztiválon is szerepeltek már. Úgy ruhájukat, mint a számunkra balett elemeknek tűnő koreográfiájukat többször is megtapsolta a közönség, majd felfedeztük: számukra a taps annyit jelent, hogy a közönség újra látni akarja őket. Ettől a közönség, a szervezők előbb meglepődtek majd, a minden csoportnak járó emléklap és kalocsai porcelán váza átadása után elköszöntünk egymástól.

Horvátország, Rogotin: a Marko Markota Népművészeti Egyesület tagjai a kalocsai Horvát Kisebbségi Önkormányzat vendégeként vettek részt a fesztiválon. Kilenc éve alakultak, gyermek és felnőtt csoportjuk is van, több, mint hatvan tagot számolnak. Pelsejaci, dalmát táncokat és mazurkát adtak elő.

Ukrajna, Odessza: a Gyetszvo Táncegyüttest 1979-ben alapították, és fennállásuk óta nagyon sok díjat szereztek már. Európa több országában, valamint Amerikában és Indiában is felléptek már. Ukrán néptáncokat adtak elő. Piros szín uralta öltözéküket, csizmájukat, és táncaikat nyugodtan minősíthetjük tüzesnek. Látványos koreográfia, gondosan kidolgozott előadás: joggal csattant fel a vastaps lépten-nyomon, amíg a színpadon voltak.

Szlovákia, Snina: A Sinyava Folklóregyüttes 1997-ben alakult, akárcsak nálunk, a város művészetoktatási intézménye működteti. Három korcsoportban, közel százan tanulják itt a népi táncot. Kimondottan a kelet-szlovákiai népi folklór ápolását tűzték ki célul, Kalocsára is ilyen táncokat hoztak el, csárdást, verbunkot, karikázót láthattunk tőlük.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás