Izgalmas programok a Múzeumok Éjszakáján

2015.06.25 13:09    |    Gábor Erika  

A Viski Károly Múzeum az idei évben is csatlakozott az országos rendezvényhez, és június 20-án a „Múzeumok Éjszakája” izgalmas programokkal várta a látogatókat. A rendezőknek nem kellett csalódniuk, mert nagyon sokan keresték fel az intézményt, minden teremben sok-sok érdeklődő fordult meg. A leglátogatottabb a Múzeumbarátok Köre színjátszó csoportjának előadása volt.

Elsőként egy eredményhirdetésre gyülekezett a közönség: idén is meghirdette a múzeum az óvodásoknak szóló hagyományos rajzpályázatot, amely „Az én szülőföldem” címet viselte. A díjátadón Deák Tamásné, az Újvárosi tagóvoda vezetője beszélt arról, hogy a múzeum által biztosított foglalkozásoknak köszönhetően a gyerekek megismerhetik a várost, annak történetét, az itt élőket, a hagyományokat, és ez nagyon fontos a személyiségfejlődésük érdekében. A pályázaton első helyezést ért el Jakab Csenge, második lett Pesztalics Virág, harmadik helyen végzett Vén Zsadány és Varga Bendegúz. Az értékelést végző Lakatos Ervin művész-tanárnak nem lehetett könnyű dolga, a paravánokon kiállított gyermekrajzok mindegyike igen színvonalas, szép munka volt.

Az emeleti teremhez közelítve finom illatok vonzották a kíváncsiakat: az idén a háziasszonyok számára pogácsasütő-ver-senyt hirdetett a múzeum. Az ízletes és szemnek is csábító „versenyszámok-ból” háromtagú zsűri (ké-pünkön): Markó László (elnök, Múzeumbarátok Köre), Kinyóné Lakatos Melinda (alpolgármester) és dr. Angeli Gabriella (önkormányzati képviselő) választotta ki alapos kóstolás után a díjazottakat. Első lett dr. Horváthné Hangya Mónika „vaj-dasági sós pogácsája”, második Kovács Margit „krumplis pogácsa, ahogy a nagymamám készítette” névvel nevezett alkotása, a harmadik helyen pedig Feketéné Bagó Kata „juhtúrós pogácsája” végzett.< A műveket a közönség jóízűen elfogyasztotta.

Kalocsai Néplap

A múzeum termeiben borkóstolás, mézeskalács-készítés, gyermekfoglalkozás, jósda is várta a látogatókat. A Dunatáj Fotókör tagjai szorgalmasan fényképezték a népviseletbe öltözötteket, a földszinten pedig egy régen látott kalocsai, Bagó Balázs készült az Érsekkertbeli csillagnézésre. Őt már régen látták a helybéliek, akkor is hegedűvel a kezében, hiszen hajdanán a tánccsoportoknak húzta a talpalávalót. Ma Esztergomban él, szerszámtervező mérnökként dolgozik, és kedvtelése a csillagászkodás.

– Három bolygó is látható most, a Vénusz, a Jupiter és a Szaturnusz – Bagó Balázs felvillantotta a lehetséges „célpontokat” – a Hold most elég vékonyka, inkább csillagköröket, meg egy-két galaxist szeretnék megmutatni az érdeklődőknek. Aztán várom a kérdéseket, és segítek eligazodni az égi látnivalók között. Úgy gondolom, sok érdeklődőre számíthatok.

Jól gondolta, legalább százötvenen megfordultak a távcső környékén aznap este, és akik elcsípték a „járatot”, azokat a múzeum jóvoltából lovas kocsival vitték az Érsekkertbe.

Kalocsai Néplap

Az esti program részeként könyvbemutató is volt: Schön Mária – Müller János: Vadalmafácska című népdalgyűjteményéről beszélt a szerző hölggyel Fekete Antal műsorvezető, majd részleteket hallottunk a gyűjteményből.

Legnagyobb érdeklődéssel az esti színházat várta a közönség, amelynek előrelátó tagjai jókora takarókkal érkeztek a múzeum udvarára. A szereplők lázas izgalommal készülődtek, közülük Romsics Imréné Anikót sikerült elcsípni néhány szóra:

– Sosem könnyű darabot találni, annál is inkább, mivel mi műkedvelő színjátszók vagyunk, és csak erre az alkalomra készülünk minden évben. – Anikó feladata idén is választott darab helyi lehetőségekre átdolgozása volt, többek között. – Eddig többnyire klasszikusokat adtunk elő, főleg Shakespeare-t. Idén egy ismert vígjátékot, Ray Cooney darabját választottuk, amelyet a nagyközönség „A miniszter félrelép” címmel filmről ismer. Gondosan kigyomláltam belőle minden politikai színezetet, és bízom benne, senki sem vél „ráismerni” konkrét személyre belőle. A mi címünk: „A képviselő úr félrelép”, most tizennégyen játszunk benne, és nagyon szurkolunk, hogy minden poén jól süljön el. A jelmezekkel nem volt gondunk, ez mai darab, mindenki maga hozta, amiben fellép. A díszlet már nagyobb próbatétel volt, hiszen az egyik „fő-szereplő” egy ablak, ezt kellett egy szobarészletben előállítani az udvaron. A társulatunk egy mini köztársaság, a rendezés közös munka volt, nagyon bízom abban, hogy tetszeni fog a közönségnek.

Tetszett bizony! Az udvar egészen megtelt a darabkezdés idejére, és a nagyérdemű nem fukarkodott a tapssal. A darab szereplői voltak: Kapitány Erik, Romsics Imre, Kapitány-Kovács Viola, Markó László, Becsei Dániel, Romsics László, Romsicsné Tóth Mária, Ivó Mária, Somorai László, Katus Gabriella, Romsics Imréné, Dunai László, Balogh Gábor és a Kalocsa Kamarakórus hölgytagjai.

Romsics Imre múzeumigazgató a hétvégét követően már számadatokkal is tudott szolgálni: a programokon megközelítően nyolcszázan vettek részt – általában egy hónap alatt szoktak ennyien


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás