45 éves a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes

2012.10.07 21:19    |    -esté-  

Méltó módon emlékezett meg az elmúlt szombaton a színház nagytermében a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes közel fél évszázados múltjáról. Az együttes története az 1967. szeptemberi megalakulásra nyúlik vissza. A Kalocsai Népi Együttes első vezetője Geri István, titkára Balaton István voltak. Művészeti vezetői Pécsiné Ács Sarolta és Tóth Ferenc, az énekkar vezetője Cserey József, a zenekar vezetője Fusch Ferenc volt. Első bemutatkozásuk az 1968-as I. Duna-menti Folklórfesztiválon történt. Az együttes majd’ fél évszázad alatt történt eseményei Kalocsa történelmének szerves részét képezik.

Az együttes szakmai tevékenységéből kiemelhető, hogy az elmúlt 27 év alatt körülbelül ugyanennyi koreográfiát tanult meg. Az 1996-os új országos minősítőn mutatták be a „Kalocsai szőlőhegyen…” című koreográfiát – ezzel kapta az első kiváló minősítést az együttes. Azóta minden második évben indulnak ezen a megmérettetésen és eddig minden alkalommal kiváló minősítést szereztek. 2003-ban Pécsiné Ács Sarolta-díjban, majd 2007-ben Muharay Elemér-díjban részesült az együttes. Több mint húsz országba vitték el Kalocsa és környékének táncát, népzenéjét, népművészetét. 2009-ben Kalocsa népművészete, a pingálás, a hímzés, a népviselet és a néptánc felkerült a Szellemi Kulturális Örökség magyar listájára. Az együttes művészeti vezetője, Bencze Károlyné Muharay Elemér- és Életfa-díjas. A zenekar vezetője Sztankovics Marianna.

Fotókból, dokumentumokból és más emlékekből összeállított kiállítás fogadta a színház előcsarnokában a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes jubileumára érkező vendéget. A színházteremben került sor az évfordulós műsorra, ahol a megemlékezések mellett természetesen a táncé volt a főszerep.

Bencze Károlyné Éva néni megnyitójában emlékeztetett a táncegyüttes megannyi közös élményére: verejtékes táncpróbák, közös örömök, bánatok, az együttes sikerei és hullámvölgyei, a szép utazások, barátságok, szerelmek szövődése és Kalocsa város és környékének bemutatása a világ majd minden pontján – ez jellemezte az elmúlt évtizedeket.

Török Ferenc megnyitó beszédében elmondta, hogy a Kalocsai Táncegyüttes és annak 45 éve a város történelmének szerves része és Kalocsa hagyományainak egy olyan biztos köve, amelyre mindig lehet építeni. A polgármester utalt arra, a városnak fontos, hogy ezt a meglévő hagyományt ugyanolyan tisztelettel és szeretettel ápolja és segítse, ahogyan elődei tették. Személy szerint is nagyon fontosnak tartja, hogy az ilyen hagyományőrző közösségek fennmaradjanak és épüljenek, és a jövőre nézve a város lehetőségeihez mérten támogatásáról biztosította az együttest.

Az elmúlt 45 év eseményeiből láthatott a közönség egy 45 perces filmet. Török László igényesen összeállított kisfilmje fekete-fehér, majd idővel színesedő képeken idézte fel a kezdeti tánclépéseket, az alapítókat és segítőket, a közös próbák és bemutatók hangulatát. A színházteremben sokan láthatták magukat vissza a mozivásznon, mindazok, akik hozzájárultak ennek a színes, egyedi táncegyüttesnek a sikeréhez, életéhez. A film bővített, az idei eseményekkel kiegészített változatát megjelentetni tervezi a táncegyüttes DVD formában.

A filmbemutató után a Pécsiné Ács Sarolta-díjak átadására került sor. A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány 1997-ben adott át először ilyen díjat, amit olyan személyeknek vagy közösségnek adományoznak, akik Kalocsa és környéke hagyományainak megőrzéséért és terjesztéséért, folyamatosan, több éven keresztül tevékenykednek és alkotásaikkal öregbítik Kalocsa hírnevét. Idén Bagó Józsefné gépi varró lett az első díjazott, aki több éve önzetlenül segíti a kalocsai népi táncegyüttest ruháik varrásával; munkáit zsűrizteti, kiállításokon és bemutatókon vesz részt. A következő díjazott Sztankovics Marianna, aki a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára népzene szakon, sokat tett a kalocsai népzene megismertetéséért és fenntartásáért, valamint aktív tagja, zenésze a táncházaknak. A kuratórium döntése alapján a harmadik díjazott Váczné Demsa Erika gyermekjáték készítő, aki óvónőként sokat foglalkozik a gyerekekkel; a gyermekjáték-készítés rejtelmeibe Czár János, a Népművészet Mestere avatta be, több népművészeti ágat is művel. A díjakat az alapítvány titkára, Bencze Károlyné adta át.

Ezután a minősítőkön elsőként bemutatott koreográfiát, Bencze Károlyné „Kalocsai Szőlőhegyen szüretelnek…” című koreográfiáját adta elő az együttes. Szép gesztus volt a szervezés részéről, hogy megemlékeztek azokról a táncosokról, együttes-tagokról, akik évtizedek óta részesei az együttes életének. Az ez alkalomból készített emléklapokat Turi Tibor, Kalocsa Város Önkormányzata Humánerőforrás Bizottságának elnöke adta át.

Az együttesben táncol 20 éve: Bogdán József, Bagó Istvánné, Dávid János, Csánki Mónika, Vén Ferenc; 25 éve: Bagó Ferenc, Tóth Józsefné, Arrasz Jánosné és Arrasz János, Szeleczki Attiláné; 30 éve: Buzai Albert, Cselik Mária, Molnár Gábor, Terbe Sándorné, Tóth József és Bencze Károlyné. Az évforduló alkalmából az együttes táncosai nagy szeretettel köszöntötték művészeti vezetőjüket, Bencze Károlyné Éva nénit.

Nagyon szép része volt a műsornak, amikor vendég népdalkörök és táncosok egy-egy rövid előadással köszöntötték a jubiláló kalocsai együttest. Az együttest köszöntő vendégek voltak: „Mezei Virágok” népdalkör, Farkas Kamilla és Fekete Krisztián (Hét-színvirág AMI), Fekete Dániel és Gyulai Anikó (Duna Művészegyüttes), Frank Gyula és Földesi Anikó (Bogyiszló), Borsos Jánosné és Holló Mátyásné (Uszód), Molnár Gábor és Molnárné Róka Viktória (Géderlak), Herczeg Gábor és Herczeg Magó Marianna (Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége), Sebők Luca és Illés Ákos (Kalocsa), kalocsai táncrendet táncolt az Illés házaspár, Prohászka János és Prohászka Éva, Jankovics Karola és Herczeg Ákos. A kísérő zenekar tagjai Sztankovics Marianna, Pogrányi Miklós, Rácz András Bendegúz és Majrovszkij Endre voltak.

Zárásként kalocsai táncrendet táncoltak a szereplők, amelyre a közönség soraiból is felhívtak volt táncosokat, barátokat, ismerősöket.

Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás