Jöttem, hadd lássalak

D. Tóth Krisztával találkoztunk a kalocsai könyvtárban

2014.05.05 23:01    |    Gábor Erika  

Április 10-én délután két közönség is találkozhatott a Nők Lapjából és a televízióból ismert D. Tóth Krisztával a könyvtárban. Először a Baba-mama klub látta vendégül a kisgyermekes anyukák által kedvelt Lola mesék íróját, majd a felnőttek ismerkedhettek meg vele, mint a tavaly nyáron megjelent, saját életéből vett alaphelyzetre felépített
„Jöttem, hadd lássalak” című regény szerzőjével. Mind a két alkalommal Mihó Izabella beszélgetett a fiatal írónővel.

A Baba-mama klub rendszeres vendégei örömmel hallgatták a neves vendég gyermeknevelési tapasztalatait, és osztották meg vele sajátjaikat. A kicsiknek a beszélgetés végén egy mesét olvasott fel arról, hogyan ismertette meg kislányát a környezetvédelem fogalmával.

D. Tóth Kriszta 1975-ben született Kaposváron. A helyi Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE Bölcsészkarán szerzett média-, valamint angol nyelv és irodalomszakon diplomát. Először újságíróként dolgozott itthon és Washingtonban, majd különböző honi televíziókban volt riporter, műsorvezető, szerkesztő, híradós. Három évig volt Brüsszelben tv tudósító és a köztévé irodavezetője. Ezeket az éveket követte önálló műsora, a DTK show, majd saját elhatározásából szakított a tévézéssel. Öt éven át volt a Nők Lapja publicistája. Jelenleg ír, és az UNICEF nagyköveteként is dolgozik.

A „Jöttem, hadd lássalak” című regénye saját édesanyja tragikus végű életét dolgozza fel, ám sok egyéb szálat is beleszőtt tapasztalataiból, gondolataiból. A regény hősnője nem tud elszakadni húszéves kora rövid románcától, amelyet egy angol gróffal élt meg, és bár itthoni szerelmét választja, egyfajta „Hufnágel Pistiként” folyton visszatér a brit arisztokrata alakja, és a mi lett volna, ha… Későn döbben rá, hogy a boldogság egész életében vele volt, de ő mindig másra vágyva, elégedetlenül élte sorsát, és az végső soron elment mellette. Őszinte szembenézés a könyv a szülei életével, korán elvesztett édesanyja tragédiájával, és segíteni akarás mindazoknak, akik el akarják kerülni a hasonló helyzeteket.

 

dtk_konyvtar_360

 

A beszélgetés során Mihó Izabella kérdéseire kirajzolódott előttünk a regény megírásának története, hogy a közel tíz éven át lelkében dédelgetett témából miként készült el a könyv. A „Jöttem, hadd lássalak” cím az Omega együttes „Ha én szél lehetnék” című slágeréből származik. A hősnő tiniként rajongója volt a zenekarnak, és ezen a szálon kirajzolódik előttünk a hetvenes évek társadalma, hangulata is.

Végezetül D. Tóth Kriszta örömmel beszélt legújabb megbízatásáról, hiszen 2014. február 5-én jelentette be az UNICEF Magyar Bizottsága a nagykövetté való kinevezését. Önkéntesként már több mint egy éve segítette a szervezet munkáját, és munkája során azoknak a gyermekeknek az érdekeit képviseli majd, akik hátrányos helyzetben indulnak az életbe, és akiknek problémáját olykor a felnőttek társadalma észre sem veszi. D. Tóth Kriszta munkája kapcsán aktív részese egy önálló magyar programnak, amelynek a neve „Ébresztőóra”. Ez egy játékos iskolai foglalkozás a gyerekjogokról, amellyel rá akarnak világítani, hogy vannak alapvető dolgok, melyek összekötnek és megilletnek minden gyermeket. A programmal kétezer iskolához szeretnének eljutni az ország területén.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás