Hüje létra

A Kecskeméti Fotókör kiállítása

2012.04.21 01:20    |    Gábor Erika  

Nem a helyesírási tudásunkban keletkezett űr, nem is a technika ördöge tréfált meg: a Kecskeméti Fotókör képeiből a Városi Színház előcsarnokában rendezett tárlatnak valóban ez a címe. A szokatlan megoldás utalás egy falfirkára – az erről készült fotó is látható a kiállításon.

kecskemet_huje_letra_300A kalocsai Dunatáj Fotókör segítségével valósult meg a zömében fiatal alkotók műveiből rendezett tárlat, amely a fényképezés jelenleg alkalmazott megoldásait villantja fel, és a mindennapok valós, vagy olykor torz, de mindenképpen elgondolkodtató tükörképét tárja elénk.

 

A megnyitó ünnepségen Tamás Eszter köszöntötte a megjelenteket, majd Karinthy Frigyes Előszó című művét adta elő Markó Balázs – jobbat nem is választhatott volna! Hiszen amit szóval nem lehet elmondani senkinek, azt a fotók által mondják el az alkotók mindenkinek. Emlékezetes percek voltak, amíg a képeket szemlélve Balázs személyes hangú, szenvedélyes előadását hallgattuk.

Ez a hangvétel ismétlődött meg Benke Ferenc fotós, újságíró – a Duna-táj Fotókör alapító tagja – megnyitó beszédében is. Több évtizedes tapasztalat, és a szakember öröme, amikor valami egészen különlegeset lát – ezt éreztük szavaiból, amelyekkel a megjelentek figyelmébe ajánlotta a műveket.

kecskemet_huje_letra2_240– Amikor először láttam meg ezeket a képeket, az jutott eszembe: uramisten, a Gutenberg galaxisból mára Neumann-i galaxis lett! A régi technikákat felváltották a gépek, ez olykor meglepő dolgokat eredményez, mint ahogy itt is látunk mobiltelefonnal készített képeket is, és ez mit sem von le az értékükből. Egy nagy múltú fotókörről van szó, 1939-ben alapították Kecskeméten. Első elnöke hosszú ideig Vincze János volt, majd halála után 1988-ban szerveződött újra a társaság. Ma tizenhat tagja van. Ezek a kecskeméti fiatalok használják a régi módszereket, gépeket, eljárásokat is, bátran kísérleteznek a műfaj adta keretek között.

A „hüje” létra a mai magyar valóság elképesztő jelenségeire utal, amellyel üzenni szeretnének nekünk. Nézzék meg figyelmesen a képeket, és gondolkodjanak el, mi minden lehet a látvány mögött. Nagyon örülök, hogy sikerült ezt a kivételesen érdekes anyagot elhoznunk Kalocsára.

A kiállítás április 26-ig tekinthető meg a Városi Színház előcsarnokában.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás