Főhajtás a holokauszt áldozatai előtt

2015.02.06 10:15    |    -r-a  

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította, ugyanis 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Kalocsán is ünnepi megemlékezés volt a volt zsinagóga melletti emlékparkban ezen a napon.

Radnóti Miklós: A la recherche című versét Markella Edit, a Dózsa György középiskola tanulója szavalta el, majd Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Koppantak a szavak:

– Gázkamra, koncentrációs tábor, ciklon B, krematórium, gettó, sárga csillag, Hitler, Himmler, Eichmann, Rudolf Höss – ezeket senkinek nem kell megmagyarázni, mert a történelem egy sötét időszaka miatt mindenki emlékezetébe bevésődött.

 

holocaust2_450

 

Kinyóné felidézte a nácik által megfogalmazott ideológiát és a teendőket: munkára fogni, aki munkaképes, olyanra, amelynek végzése folytán „természetes fogyás” miatt egy részük ki fog esni, a végül megmaradó töredékállományt (mivel esetükben különösen életképes egyedekről van szó, akik továbbviszik a zsidó fajt)
„végleges megoldással” örökre ki kell iktatni.

 

holocaust3_450

 

– A holokauszt emléke ma is figyelmeztet arra, hogy a szélsőséges ideológiák, a kirekesztő gondolatok és az ezekhez kapcsolódó erőszakos tettek hova is vezethetnek – mondta beszéde végén az alpolgármester asszony. – Kell, hogy figyeljünk egymásra, segítsük az elesetteket és tegyük magunkévá a toleranciát, a türelmes és elfogadó együttélés fogalmát, hiszen nem szabad, hogy megismétlődjön a kor, melyben ember embernek farkasa.

 

holocaust_285

 

A megemlékezés végén koszorút helyezett el a városi önkormányzat nevében dr. Bálint József polgármester és Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester, majd a jelenlévők mécsesekkel, emlékkövekkel járultak a kalocsai áldozatok nevét tartalmazó kőtáblához.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás