„Örömzene”

A Kalocsa Kamarakórus ünnepi bemutatkozása

2009.01.03 15:11    |    Benke Ferenc  

A Jezsuiták temploma, a Jézus szíve templom aligha látott mostanában ennyi embert a csodálatos csúcsívek alatt. Zsúfolásig megtelt, és elegendő ülőhely hiányában álló emberek érdeklődése várta a kamarakórus bemutatkozását oly sok év után. Igaz, 20 nappal ezelőtt megjelent cédéjük joggal váltotta ki a hatalmas érdeklődést a koncert iránt. Mondjuk ki: régen volt Kalocsának önálló felnőtt énekkara, amely végre a civil közösségi éneklés alapja lett, s ez a városról elnevezett kamarakórus.

kamarakorus_490

A bemutatkozás egyes számai csak azért nem váltottak ki dörgő vastapsot, mert a templom hangulata mértékletességre intette a hallgatóságot. A cédéből összeállított koncert átfogta a karácsonyi ünnephez illő egyházi zenét, éppúgy, mint jeles nagy zeneszerzőink, Kodály, Werner és Bárdos feldolgozásait, köztük több világi, ám az alkalomhoz illő dallamot. Amit Villányi Eszter karnagy, a kórus megálmodója, összetartója indító zeneszámként választott: hatásos kezdés volt! A felnőttek előtt fölsorakozott kisiskolások előadásában a Mennyből az angyal, és a Csendes éj dallama fölidézte a lelkekben …„Jézus földre száll” hitbéli gondolatát.

A lemezbemutató koncert résztvevőit Markó László, az egyesület elnöke köszöntötte, aki egyben a támogatóknak is kifejezte köszönetét, kiemelve Krausz Márton és Moró László homokmégyi plébános segítségét, akik nélkül ily gyorsan és kiváló minőségben nem készülhetett volna el a lemez. A múzeumbarátok körének titkára, Romsics Imre, aki egyébként a kórus tagja, méltatta a cédé létrehozásáért tett erőfeszítéseket, és annak várható hatását, hiszen 26 kiváló kórusmű ilyen minőségben országosan is figyelemre méltó. A közreműködőket név szerint is megemlíttetve mondott köszönetet.

Villányi Eszter, a kórus karnagya a közel másfél órás koncert után fáradtan, ám annál mosolygósabb arccal nyilatkozta lapunknak:

– Boldog vagyok és a mai este tetőpont az életemben, hiszen a muzsika iránti szeretet bennem van, amit szüleimtől hoztam magammal. Öröm, hogy zenetagozatos gyerekeket taníthatok az iskolámban, és azt tehetem, amit szeretek. Én sem gondoltam volna 10 évvel ezelőtt, hogy a Miasszonyunk iskola építése idején, annak avatására a lakásomon összehozott felnőtt kórusból ez lesz. Az utóbbi időben sokat gondolkodtunk a nevünkön is, ám mindannyian kalocsaiak vagyunk, itt születtünk, így lett polgármesteri engedéllyel Kalocsa Kamarakórus. Szerintem édesanyám és édesapám most fönn örömmel mosolyognak.

Lám, a város „vette a lapot”, s a bemutatkozás zsúfolt háza mutatta, hogy lelki fogékonyság és igény van a jó zenére, legyen az egyházi, vagy világi. Ha értőn, szerető gondossággal nyúlnak hozzá, mint most annyian a városban, bizton gazdagabb lesz zenei világunk és a lelkünk.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás