A Vajdaságban vendégeskedett a Kalocsa Kamarakórus

2016.11.09 11:13    |    Thk –  

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretein belül október 9-én Kúla adott otthont a Vajdasági Magyar Kórusok XVII. Találkozójának. E kórusünnepre idén a Kalocsa Kamarakórus is meghívást kapott. A megtisztelő felkérés a Paprika Napokon itt vendégeskedő testvérvárosi küldöttségtől, Valka Károly alpolgármestertől érkezett.

Noha Magyarországon már több kórustalálkozón vettünk részt, a Vajdaságban ez volt az első lehetőségünk a bemutatkozásra. Örömmel és nagy lelkesedéssel készültünk és válogattuk össze a különböző karok, szerzők egyházi- és világi műveiből, kalocsai népdalra épülő népdalfeldolgozásából álló műsorunkat. Programunkban a következő művek hangzottak el: Kodály Zoltán: Stabat Mater; Werner Alajos: Égi szűz virág; Szőnyi Erzsébet – Csanádi Béla: Himnusz; Gordon Young: Alleluia!; Karai József: Néha úgy érzem; Bárdos Lajos: Érik a som; Give me Jesus; Lori Trae – Varga Ildikó: Legyen út (ír áldás).

 

kalocsa_kamarakorus_vajdasag_450
 

 

A kórust Englerné Böttger Boglárka készítette fel és vezényelte a találkozón.

A kóruspódiumon kilenc kórus szerepelt, helyszíne a Kúlai Szent György plébániatemplom volt: Musica Humana kamarakórus – Ada (Bács Annamária), Schola Cantorum – Óbecse (Stefaniga Ottilia), Emmanuel Kamarakórus – Nagybecskerek (Konrád Emma), a Petőfi Sándor MMk Vegyeskórusa – Újvidék (Mandity Tamara), Cantilena Kamarakórus – Magyarkanizsa (Tolnay Ilona), Kalocsa Kamarakórus – Kalocsa (Englerné Böttger Boglárka).

A vendégek programját kettő kúlai kórus foglalta keretbe, a Bartók Béla Vegyeskórus és a Can-tilena Női Kórus (Vendel Gyöngyi).

A kórusok programválasztása, az előadások magas színvonala a zenekultúra tiszteletét tükrözte. Nagyon jó érzés volt megélni, hogy a zene szeretete, a hagyományok ápolása, a közös éneklés milyen fontos szerepet és komoly erőfeszítéseket kap határainkon innen és túl.

A templomban rendezett előadássorozatot Bartók Béla: Ne menj el című kórusművének közös éneklése zárta, majd egy jó hangulatú, vacsorával egybekötött táncos mulatsággal búcsúztak egymástól a kórusok.

Köszönjük a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek a meghívást, Kúla városának a baráti fogadtatást, Kalocsa polgármesterének, dr. Bálint József Miklósnak az út anyagi támogatását.
Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás