„Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz.” (IV. Károly)

Felfrissítené (már megkopott) nyelvtudását?

2014.09.19 10:41    |    Dávid Attila  

E cikk apropóját az adja, hogy a nyári szünet után folytatódnak Kalocsán, a városi könyvtárban az ingyenes angol és a német társalgó foglalkozások, de eme írással segítünk azoknak is idegen nyelve(ke)t gyakorolni, akik nem tudnak eljárni a könyvtárba…

E sorok írója úgy gondolja, hogy egy idegen nyelvet teljesen kezdőként (a nulláról) a legjobb megtanulni az adott országban, vagy itthon az iskolában, nyelvtanfolyamon, netán – ha van rá anyagi keret – magántanárnál. Ha azonban már túl vagyunk a kezdeti lépéseken (és már valamennyire beszéljük az adott nyelvet) – és esetleg közben ki is esett pár év, ami alatt nem gyakoroltunk – nem árt felfrissíteni vagy szinten tartani a nyelvtudásunkat valamilyen kiegészítő nyelvgyakorlási módszerrel.

Erre remek lehetőség lehet például a Kalocsán, a városi könyvtárban (Kossuth Lajos utca 22.) hetente egyszer – keddenként 17 órakor – megrendezett angol vagy német nyelvi társalgó foglalkozás (amit mindkét nyelvből ugyanazon időpontban, ugyanabban az épületben, de eltérő helyiségben tartanak). Itt családias, barátságos környezetben beszélgethetünk másokkal egy órán keresztül az adott nyelven – angolul Dudás Etelka, németül pedig Kressin Anneliese vezetésével.

Ha azonban valaki nem tud eljárni hetente egyszer (sem) ezekre a foglalkozásokra, az se csüggedjen: ha rendelkezik számítógéppel (vagy mondjuk androi-dos okostelefonnal) és internetkapcsolattal, akkor felfrissítheti nyelvtudását otthon (vagy bárhol) ülve, akkor, amikor csak kedve szottyan. Például a www.duolingo.com weboldalon találunk egy olyan nyelvgyakorló programot, amely segítségével könnyen (és ingyen!) gyakorolhatjuk az adott nyelvet – például magyar anyanyelvűként az angolt. (Más nyelveket – például sok egyéb mellett németet, franciát és a későbbiekben – talán jövőre – oroszt – is lehet tanulni, gyakorolni az adott oldalon, de azokat csak akkor, ha már valamennyire tudunk angolul vagy más (nem magyar) nyelven. Kizárólag magyarul tudók számára itt egyelőre csak az angol nyelv elérhető.) Szükség esetén teljesen nulláról kezdi tanítani az adott nyelvet a program, de én úgy gondolom, hogy a Duolingo inkább csak egykor már meglévő nyelvtudás felfrissítésére és továbbfejlesztésére jó, teljesen kezdők számára nem igazán használható, mert nem (vagy legalábbis nem mindig) „magyaráz” nyelvtani szabályokat vagy kiejtést, hanem csak rövid teszteken keresztül fejleszti a használóját. A nyelvi felfrissítésben, továbbfejlesztésben viszont nagyon jó: a tesztek során oda-vissza kell fordítanunk írásban és szóban (ez utóbbihoz szükségünk van mikrofonra), illetve hallott szöveget is meg kell értenünk (ehhez pedig hangszóró vagy fülhallgató kell). A nyelvtanulás során maximum 25 szintet érhetünk el a Duolingo weboldalán, de (legalábbis azok szerint, akik már teljesítették az összes szintet) ez nem felsőfokú, hanem erős alapfokú (vagy gyenge középfokú) nyelvtudást jelent.

Azonban ez is szép eredmény, főleg, hogy a Duolingo – akárcsak a kalocsai városi könyvtárban lévő idegen nyelvi társalgó foglalkozás – ingyen van

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás