Az ötéves Kalocsai Színház évadterve

Parádés előadások a jubiláló társulattól

2011.11.01 20:18    |    G.E.  

Mozgalmas fél évtized van a Szabó Árpád igazgató irányításával működő Kalocsai Színház mögött: a közel 90 taggal működő társulat – amely ismert és elismert színészeket, rendezőket, énekművészeket, táncművészeket, zenekart, statisztériát, műszaki személyzetet, díszlet- és jelmeztervezőket, kivitelezőket jelent – 17 bemutatót, Kalocsán játszott 120 felnőtt és 60 gyerekszínházi előadást, közel 150 országos vendégszereplést tudhat maga mögött. Előadásaikat közel százezren látták.

Az imponáló adatokat Szabó Árpádtól tudtam meg, aki érthető módon büszkén tekint vissza a termékeny időszakra. Kapcsolata Kalocsával még korábbról indult, hiszen a népszerű január eleji operett gálát első ízben nyolc évvel ezelőtt mutatták be, akkor még a Szent István Gimnázium dísztermében.

Az ember aligha tervezi úgy a jövőjét, hogy társulatvezető leszek. Hogy kezdődött a kapcsolata a színházzal?

– Hát, ez hosszú út volt. Tiszacsermelyen (Bodrog-köz) nőttem fel, a diploma megszerzése után a fővárosba csöppentem, és azonnal beszippantott a színház varázslatos világa. Gyermektársulattal indultam, a neve Pöttömszínház volt – akkor még a bemutatott darabokat szerzőként is jegyeztem. Afféle interaktív előadások voltak, bevontuk a gyerekeket is a játékba, mindkét fél nagyon élvezte. A következő állomás a felnőtt előadásokra létesült Horgonyi Színpad lett, ez már a zenés darabok felé hajlott – sanzonok, kuplék, jelenetek, kabaré: emléket állítottunk egy letűnt világnak –, és a következő lépés már a Pesti Magyar Operett Színpad létrehozása volt. Büszkén vállalom, hogy ezt a műfajt, amely az egész világon ismert, igenis meg kell őrizni, és tovább kell vinni! Nem is tudják itthon, hogy Oroszországtól Japánig mekkora sikereket aratnak a Kálmán-, Lehár-, Huszka-darabok!

Az idei műsorterv méltó egy jubileumhoz. Színvonalas, sokoldalú, és igen nagy nevek is előfordulnak a szereplők és a rendezők között!

– Egyre többször hallom színészektől, hogy az emberek nem akarnak gondolkodni a színházban, olyan nehezek a mindennapok, hogy csak nevetni, szórakozni szeretnének. Én ebben nem hiszek, kell igazi színház is – ezért lesz Gogol, Karinthy és egy, a magyar költők műveiből szőtt színházi előadás. Emellett persze nyilvánvalóan szükség van a vicces színházra is, nem hiányozhat a zenés előadás, és természetesen lesz kölyökbérlet is, ahogy korábban mindig. A színészek szerződtetése általában a munka neheze – főleg, ha a szerény büdzséből nem lehet komoly ajánlatot tenni. De én azért vagyok a helyemen, hogy varázsoljak! Néha sikerül, és a kapcsolatok, ismeretségek, barátságok jól jönnek ilyenkor.

Akkor, ahogy mondani szokás, lássuk a medvét! Mire számíthat az idei évadban a Kalocsai Színház közönsége?

– Szerepel a palettán két Camoletti bemutató, a „Francia négyes” és „A szerelmes nagykövet”. Nagyszerű szereplőgárdára számíthat a kedves közönség ezekben a remek vígjátékokban: Gregor Bernadett, Németh Kristóf, Harsányi Gábor, Szabó Zsófi, Szabó Máté, Nyertes Zsuzsa, Farkas-házi Réka, Straub Dezső, Böröndi Tamás, Beleznay Endre. Egy Molnár Ferenc bemutató keretében két komédiát láthatnak egyszerre Marshall és Ibolya címmel. A szereplők Oszter Sándor, Oszter Alexandra és Kovács Róbert. A Magyar Kultúra Napja alkalmából tűzzük műsorra a fentebb már említett, magyar költők műveiből összeállított „Kincseim” című Götz Anna előadóestet. Jövőre ünnepeljük Karinthy Frigyes születésének 125. évfordulóját. A Kalocsai Színház a „Tanár úr, kérem!” című darab bemutatójával tiszteleg emléke és életműve előtt. Azután egy különleges darab, a drámairodalom egyik klasszikusa következik: Gogol Egy őrült naplója című műve. Kalocsán Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész előadásában láthatják. Az évad utolsó bemutatója Lindsay-Rogers világsikerű musicalje lesz, A muzsika hangja.

Mikor kezdődik az évad?

 

A teljes cikket nyomtatott lapunkban olvashatja.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás