Bukor Tibor tárlata a Városi Galériában

A léleknek, a fénynek, a magasságnak üzenetei

2011.10.25 11:47    |    G.E.  

A Városi Galériában újabb tárlat nyílt meg október 16-án, vasárnap délelőtt. A falakon ezúttal Bukor Tibor képeit láthatjuk, aki Kalocsáról indult el a képzőművészet tanításához és műveléséhez vezető úton. Ez az út Szegedre, a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolába, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolára vezetett, hogy azután tanulmányai végeztével újra Szegeden telepedjen meg, és immár tanárként térjen vissza az alma materbe. Kalocsán 1989-ben és 1999-ben volt már kiállítása.


Dr. Magóné Tóth Gyöngyi egy aktualitást osztott meg a megnyitóra érkezett, népes közönséggel:

2002 óta október 11-18-a között rendezik meg a Magyar Festészet Napját. Október 18-a egyben Szent Lukács, a festők patrónusának a napja is – mondta bevezetőjében a Városi Közművelődési Intézmény igazgatója, aki a kiállító művész életének néhány főbb állomását megemlítve, kérte fel Kiss Istvánt a tárlat megnyitására.

Kiss István festő-tanár fedezte fel az általános iskolában Bukor Tibor kiemelkedő rajztehetségét, és irányította lépteit erre a pályára. Beszédében visszaemlékezett az osztályában tanuló tehetséges gyermekekkel – köztük Bukor Tiborral – végzett munkára, a művelődési központtal a fejlesztésükre indított szakkörre, majd az ugyancsak velük közösen, 1993-ban megálmodott, és azóta is folyamatosan, minden évben megrendezett Képzőművész Alkotótáborra.

bukor_kiallit_340Én a kiállítás címének ezt adnám: az életöröm festője – mondta az egykori mentor. – Hogy miért? Mert ebben a talajvesztett, zavaros világban, ahol életünket gyakran irigyek, gyűlölködők akarják behálózni, az itt kiállított képekben az újjászületés, az öröm, a vidámság, a csend – a lélek csendje – ragad a magasba. Ezek a képek mosolygósak. A léleknek, a fénynek, a magasságnak az üzenetei. Üzenet a képírás nyelvén, hogy vegyük észre a szépet, a jót, az igazat, hogy ezáltal mi is szebbek, jobbak, igazabbak legyünk.

Kiss István elemezte az eszközöket, amelyeket Bukor Tibor alkalmaz, amelyeknek köszönhetően jön létre az a képi világ, amely a művészre oly nagyon jellemző, és jó szívvel ajánlotta mindenki figyelmébe a tárlatot.

A falakon portrék, tájképek, mindennapi életünk apró eseményei, amelyek rögtön el is illannának, ha a művész érzékeny lelke meg nem ragadná, és meg nem örökítené azokat. Varázslatnak tűnik, ahogy a minket körülvevő valóság sokszor észre sem vett szépségét képpé fogalmazva átnyújtja nekünk, hogy megállhassunk előtte, és megteljünk örömmel, hálával, szeretettel, emlékekkel. Így találunk egymásra, alkotó és befogadó, és adunk együtt értelmet az időt megőrző alkotóművészetnek.

Bukor Tibor kiállítását november 13-ig tekinthetik meg a Városi Galéria szokásos nyitvatartási ideje alatt.

A kiállítás megnyitón közreműködött Vízi Melinda, a Liszt Ferenc AMI tanára, aki Beethoven Holdfény szonátájának első tételét adta elő zongorán.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás