Mindent vitt a „gimis” Moulin Rouge

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

2018.06.21 13:24    |    V.I.  

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő színjátszóköre, amikor elhatározta, hogy „Szerelem az éjszakában” címmel feldolgozza Baz Luhrmann 2001-es musicalszenzációját, a Nicole Kidman és a Ewan McGregor nevével fémjelzett „Moulin Rouge-t”. A századfordulón játszódó, színpompás zenés mese egy gyönyörű kurtizán és egy nincstelen művész tragikus szerelmének történetét dolgozza fel a „vörös malom”, pontosabban a Montmartre akkori mindennapjainak árnyékában korszakos kedvenc zenékkel fűszerezve.

A filmvászonról a deszkákra

Ennek a többszörösen díjazott, korszakalkotó filmklasszisnak a sajátos, tánckoreográfiák nyelvére fordított adaptációját dolgozták fel a kalocsai iskola diákjai dr. Deákné Tóth Veronika társulatvezető tanárnő rendezésében, Réz Adrienn koreográfus-táncművész segítségével.

„Párizs leghíresebb lokáljának, a Moulin Rouge-nak szépséges táncosnőjét, Satine-t ragyogó gyémántként emlegetik a férfiak. Egy dúsgazdag Herceg akarja megvásárolni a lány szerelmét, ám a sors áthúzza számításait. Egy különös fiú, Christian ugyanis igaz érzelmekkel fordul felé. A szerelem fénye ragyogja be az éjszakát, és Satine már egy tiszta életről álmodik. Ám féltékeny kolléganője, Roxanne csábítása és a Herceg pénzének hatalma összetöri az ábrándokat. Végül az is kiderül, hogy a hősnő halálos beteg. A show-nak azonban folytatódnia kell, így a Vörös Malom „ragyogó gyémántja” eltáncolja utolsó táncát és meghal. Christiannak csak a vele töltött szép emlékek maradnak, és a szerelem fénye kialszik”, olvasható a történet összefoglalója az iskola blogján – ami sokban szépíti és finomítja a filmverziót, elkerülhetetlenül. De hogyan esett a választás pont erre a darabra, és mit szóltak a filmalaphoz a fiatalok, amikor meghozták a döntést?

 


Ismeretlen filmről és szereposztásról

– A tavalyi „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” sikerén felbuzdulva szerettünk volna valami hasonlóval előrukkolni. A „Moulin Rouge” film merült fel annak színpompás látványvilága és sajátos zenei kínálata miatt – meséli dr. Deákné Tóth Veronika. – A gyerekek egyáltalán nem ismerték a filmet, de miután megnézték, beleszerettek. Teljesen elbűvölte őket a képi világ, a zenék, hogy az általuk ismert jó-néhány slágernek az átdolgozása visszaköszön. Nem volt nehéz tehát azonosulniuk azzal, amit látnak, átbeszéltük, hogy miről is szól a történet, amitől természetesen el kellett némileg térnünk az idő rövidsége miatt, de a lényegét sikerült megtartanunk.

Ezután következett, hogy végighallgatták a teljes zenei anyagot, kiválogatták azokat, amik a legfontosabb sarokkövei a történetnek, és lefixálták, hogy maximum 40 perces, egy félidős táncjátékra vállalkoznak körülbelül tíz fontosabb jelenettel.

gimisek1_450
 

– A szereplők nagyjából adottak voltak, hiszen a gyerekek egyéniségére és tánctudására alapoztunk. A főhősök gyorsan meglettek, a Satine-t alakító Tamás Vivien ugyanis nyolc éve balettozik már, tehát tudtuk, hogy olyan technikai feladatokat is meg tud majd oldani, ami egy-egy szólóhoz szükséges. Szentesi Dani már tavaly is bebizonyította, hogy korát meghazudtolóan képes egy-egy férfikarakter bőrébe bújni, akárcsak a Herceget játszó Jakab Benjámin Szilveszter. A Roxanne-t alakító Eleki Gréta a hihetetlen energiáival, illetve intenzív színpadi jelenlétével azt gondolom, hogy az intrikus vetélytársnőnek a karakterében igazi telitalálat volt. A többi gyerek pedig a kar kitűnő munkájában találta meg a maga örömét, és ez a sokszínű revüvilág, amiben van showtánc, hip-hop, tangó, nagykánkán, indiai motívumokból összeállított tabló, már a próbák során magával ragadta a szereplőket – idézi fel a próbák menetét a tanárnő.

A tánckari show-ért Argat Luca, Baczúr Annamária, Csikós Réka, Deák Brigitta, Dobler Kitti, Dobler Lili, Fekete Marcell, Gulyás Veronika, Horváth Bence, Katona Petra, Kákonyi Otília, Nagy Kata, Matos Lizett, Mádi Melitta, Mészáros-Hegedűs Anna, Molnár Anna, Papp Csenge, Póli Matilda, Schramm Eszter, Szűcs Melani feleltek, míg a hang- és fénytechnikusok Flórián Zsolt és Farkas Alex voltak.

gimisek4_450
 


Azért volt bennük egy kis félsz

– A gyerekek, megmondom őszintén, hogy kezdetben egy kicsit tartottak tőle, hogy mit szólnak majd a diáktársaik és a felnőttek, ha meglátják, milyen öltözékek, táncok vannak a darabban. De azt tudatosítottuk bennük, hogy ez a színpad világa. Ez művészet! Az életnek pedig nem csak rózsaszín ruhás Barbie-oldala van, hanem van egy másik, egy sötétebb is. Viszont ez a sötétség is képes emberi érzelmeket csiholni, barátságot, szerelmet, összetartozást szülni. Tehát rendkívül sokszínű érzelem és gondolat szövődik e történet köré, ami egyébként regényadaptáción nyugszik, mármint maga a musical is – tekintett a műválasztás és az általa képviselt értékek mögé Deákné tanárnő, akit ezután a fesztiválszereplésről kérdeztük.


Kalocsa és Harta után irány Békéscsaba!

– Már a tavalyi bemutatóból kiviláglott ennek a kis társaságnak az ereje. Ebből táplálkozott az a reményünk, hogy próbáljuk megmutatni magunkat az országos diákszínjátszó-versenyeken is. Az utóbbi években számos minőségi produkció született az iskolánkban, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy a budapestiek, pécsiek, vagy kecskemétiek mellett mi is megmutassuk magunkat. Így leltünk rá a SCHERZO-ra, az Amatőr Musical Színpadok Országos Fesztiváljára, amire befért ez a zenés-táncos produkció. A jelentkezést követően bemutatkozó videót kellett készítenünk, ami egyben az előzsűrizés alapja is volt. Amikor lábon volt a darab, felvettünk egy teljes próbát, amiből kiemeltük a leglátványosabb jeleneteket, amiket összeszerkesztettünk a gyerekekkel készült riportokkal, akik arról beszélnek, hogyan élik meg ennek a produkciónak a megszületését. Ezt elküldtük Békéscsabára, és vártunk. Majd egy napon megcsörrent a telefon, és az egyik főszervező jelezte, hogy számos klip után a mi műsorunkat is beválogatták a legjobb kilenc közé, így személyesen is meghívtak bennünket. Időközben megtörtént a kalocsai bemutató a színházban, valamint Hartán is felléptek a gyerekek, így, mire Békéscsabára mentünk, szereztek némi színpadi rutint is – folytatja a fesztiválszínpadig vezető út felidézését a büszke pedagógus.

gimisek3_300A nagyszínpadi produkciókat két kategóriában minősítették. Az egyik a zenés-táncos játék, a másik a teljes musical-feldolgozás volt. Gimnazistáink kategóriájában többféle fantáziatörténetet jelenítettek meg. A bemutatójuk után a háromtagú zsűri, amelynek soraiban Nagy Anikó Jászai Mari- díjas színésznő, énekesnő; Kovács Gábor Dénes rendező, színház- és drámaelmélet tanár és Bakó Gábor táncművész ült, azonnal értékelte a gyerekek teljesítményét, szuperlatívuszokban nyilatkozva előadásukról, építő kritikát és köszönő szavakat tolmácsolva.

– Elsők lettünk a kategóriánkban, illetőleg díjazták a legjobb táncosokat is. Köztük különdíjat kapott a Roxanne-t alakító Eleki Gréti. Emellett minősítették a csapatokat is, ahol első megmérettetésünk alkalmával máris ezüst minősítést szereztünk országos mezőnyben – jelentette boldogan Deákné, kiemelve, hogy ez nem jöhetett volna létre nagyszerű segítőjük és lelkes koreográfusuk, Réz Adrienn munkája nélkül.

– Talán nem fogják elhinni, de egészen különleges fegyelemre és figyelemre utal az, hogy a főbb mozdulatok elsajátítását négy nap alatt tették meg a gyerekek! Ezután már csak a produkció csiszolgatása, kimunkálása következett – zárta mondandóját állunkat földre ejtős félmondattal dr. Deákné Tóth Veronika.


Eleki Gréta: nem ismertem a filmet, de beleszerettem

Felkerestük a táncosként külön kitüntetést kapott Eleki Grétát is, aki elmesélte, hogy korábban nem látta az előadásuk alapjául szolgáló filmet, csak miután eldőlt, hogy ezt fogják feldolgozni. Elárulta, hogy imádja ugyan a romantikus filmeket, a musical műfajától tartott egy kicsit, de magával ragadta a történet, a látvány és az érzelmek.

– Tetszett a stílusa is, hogy csajosabb koreográfiákat táncolhatok, ami számomra új kihívást jelentett. [Korábban ugyanis főképp a hip-hop stílusban mozgott Gréta – a szerk.] Az elején tartottam is attól, hogy nem húzhatom fel a jó kis sportcipőmet, hanem magassarkút kell húzni, de imádtam az egészet! Az is tetszett, hogy nem a jó szereplőt kell alakítanom, aki Vivi volt, hanem az ellentétét. Emellett olyan embereket és barátokat adott nekem ez a darab, amiért mindig hálás leszek. Tényleg imádtam minden percét az előadásnak és a felkészülésnek is – meséli lelkesen, megsúgva, hogy a kedvenc dala „Roxanne tangója”, ezt követi a „Lady Marmalade”, amikor a tánckar együtt robban a színpadra.

– Voltak jelenetek, amiknek a próbáin azért tartottunk attól, hogy mit szól majd a közönség, mondván, esetleg nem illik az iskolához vagy a korosztályunkhoz, amit csinálunk, de annyira jól sikerültek és annyira az egész részévé váltak, hogy mire a bemutatóhoz értünk, minden teljesen természetes volt – így Gréta, megsúgva, hogy amikor megtudta, milyen rangos elismerést kapott, el is sírta magát. – Kicsit sem számítottam rá, talán fel sem tudtam még teljesen fogni, de nagyon örültem neki – összegezte az utóbbi hetek eseményeit, remélve, hogy bemutathatják még a helyi közönségnek sikerprodukciójukat. Így legyen!Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás