Népi iparművész a Kalocsai Kincsesládában

2018.09.30 16:55    |    Kállai Sándor  

A Kalocsai Kincsesláda XXIV. előadására múlt héten csütörtökön került sor a kamarateremben. A Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár által szervezett programon ezúttal egy visszatérő szereplő, Tóth Józsefné Szabó Ágnes lépett közönség elé, aki férjével és az Arrasz házaspárral már bemutatkoztak a sorozatban, mint táncospárok.

 Azonban, ahogy Csikós Marianna könyvtárigazgató fogalmazott köszöntőjében, Ági nemcsak a néptáncban viszi tovább Kalocsa népművészeti értékeit, hanem porcelánt fest és hímez is. Hímzett munkáiért megkapta a népi iparművész elismerést tavaly novemberben. Így az előadót a néptáncos múltja, történetei után egy másik oldaláról is megismerhettük, melyből szintén kitűnik a kalocsai népi kultúra, a régi kézműves hagyományok ápolása, szeretete.

kincseslada1_350Az estét a Mezei Virágok Népdalkör nyitotta meg egy népdalcsokorral, a nemrég Pécsiné Ács Sarolta-díjjal kitüntetett Vén Ferencné Szabadi Magdolna vezetésével. Tóth Józsefné Ági röviden beszélt a gyermekkoráról, szüleiről és férjéről, akivel pár hónapnyi ismertség és udvarlás után házasodtak össze. Három területen kapcsolódik a kalocsai népművészethez: a tánc, a porcelánfestészet és a hímzés. A tánc fiatal korától végig kísérte az életét, s ezt az életutat a Pécsiné Ács Sarolta-díj koronázta meg 2007-ben. Eredetileg cukrásznak készült, de végül régi vágyának eleget téve a porcelánfestést tanulta ki. Beszámolója javát a népi iparművészeti tevékenységének a bemutatása tette ki.

A 2008-2017 között elkészült, a Hagyományok Házához beküldött alkotásait mutatta be, hozzátéve, melyik műve milyen minősítést kapott, melyiket utasították el. A megfeleltek között három kategória van, a tökéletes, hibátlan iparművészeti terméktől az ajándéktárgyig („A” minősítés, „B” minősítés, ajándéktárgy). Különösen emlékezetes számára, mikor hat művel pályázott, annak reményében, hogy legalább a felét elfogadják, végül mind a hat terméke megfelelt. Szüksége volt a támogatásra, mert természeténél fogva kishitű, így személyesen mondott köszönetet családtagjainak, barátainak, támogatóinak.

 

kincseslada2_450
 

 

Kiállítása megtekinthető a kalocsai Hagyományok Házában, melynek vendégkönyve is tanúskodik arról a szeretetről, mely a szakmai elismeréssel karöltve hirdeti a kalocsai népművészetért tett munkáját. Az estét néptánc és jó hangulatú beszélgetés zárta terített asztal mellett.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás