Magas elismerés a kalocsai fotósnak

Benke Ferenc életmű díjat kapott

2014.04.27 14:26    |    -r-a  

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) március 23-i közgyűlésén került sor a szervezet éves kitüntetéseinek átadására. Az idén a legmagasabb elismerést, a Hon-Es MAFOSZ fotóművész diplomát Benke Ferenc kapta meg.

Benke Ferencet a kalocsai Duna-táj Fotókör Egyesület terjesztette fel életműve alapján. Íme, a javaslat szövege:

Benke Ferenc 2004. május 16-a óta a Duna-táj Fotókör Egyesület tagja. Ezt megelőzően a bajai, dunaújvárosi, miskolci fotóklubok tagjaként tevékenykedett. Rendszeresen szervezett fotós tanfolyamokat, képzéseket a legkülönbözőbb korosztályoknak. Legutóbb a bajai és a kalocsai tanfolyamokon vállalt előadói, szervezői feladatokat. Szakmailag vezette a fotókör táborait, segítette a fiatalok szakmai tudásának elmélyítését. 80. életévében, a Duna-táj Fotókör tagjainak egyetértése mellett javasoljuk a díjra. A helyi és országos sajtóban folyamatosan népszerűsítette a fotóművészetet. Kalocsa Város Művelődési Díját is kiérdemelte.”

A MAFOSZ Kitüntetési Bizottsága tanulmányozta a javaslatot, és megvizsgálta Benke Ferencnek a fényképezés terén végzett több évtizedes munkásságát. Ebben az értékelésben a képek készítése, kiállításokon való részvétel, albumokban való megjelenés mellett nagyon komoly súllyal szerepelt Benke Ferencnek a fotózás oktatásában való szerepvállalása.

 

benke_ferenc_foto_272

 

A díjról: a Hon-Es a FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique = Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) által alkalmazott diploma, amelyet az összes tagszervezet, így a MAFOSZ is átvesz. A Hon-Es rövidítés a francia „Honore Engagement Superieure”, vagyis
„magas elkötelezettségéért megajánlva” kifejezést takarja. Ezt a diplomát a díj alapítása óta az országban Benke Ferenccel együtt összesen ötvenöten kapták meg.

A fotósok általában maguk folyamodnak szakmai anyag összeállításával a nemzetközi és magyar diplomák elnyeréséért. Ez a díj az egyetlen, amelyet nem saját kérésére, hanem a szakmabeliek javaslatára adományoznak valakinek.

Ezúton is gratulálunk Benke Ferencnek a magas elismeréshez, és jó egészséget, további sikereket kívánunk neki!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás