Kötés-Horgolás Kiállítás 2013.

Kalocsai állhatott a képzeletbeli dobogó 3. helyére

2013.11.04 11:25   

Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy Bolvári Ferdinándot és feleségét, Anikót itt Kalocsán és környékén szinte mindenki ismeri – de a kézimunkázó hölgyek biztosan. A piactéren lévő üzletük valóságos kincses barlang a hímzők, kötők, horgolók, de számos kreatív hobby űzője számára is. Budapesten, a Camponában lévő Fonalbirodalmuk pedig a fővárosi lányoknak-asszonyoknak kínál hasonlóan gazdag kínálatot. E mellé pedig – a kézimunkázás népszerűsítése céljából már másodszor rendeztek júliusban Országos Keresztszemes, idén márciusban Gobelin, most októberben pedig Kötés-Horgolás Kiállítást Budapesten.

– Az elmúlt évhez hasonlóan, ez év októberében is megrendeztük a Campona Bevásárló Központban a Kötés-Horgolás Kiállítást – mondja Bolváriné Gärtner Anikó. – Ötven pályázó több mint kétszáz pályamunkával indult a versenyen. Nagy értékű vásárlási utalványokat és tizenkettő különdíjat osztottunk ki.

Kiemelt fődíjjal jutalmaztuk azt a horgolt menyasszonyi ruhát, amihez közel 15,5 km hosszú fonal és másfél év kitartó munka kellett. A világon csak ez az egy darab létezik belőle, hasonlót a XVIII. századi Európában, a királyi udvarokban, a hercegnők számára készítettek. A recemintás technikával készült ruhát, és a rendezvényünkről szóló összeállítást több TV-csatornán is bemutatták. Mindenki megtekintheti a FonalBirodalom Facebook oldalunkon található linkeken.

Nem titkolt célunk a kézimunkázás népszerűsítése mellett a tradíció-teremtés. A már tizennégy éve minden év nyarán megrendezett Keresztszemes Kiállítás sikerén felbuzdulva 2012 októberétől Kötés-Horgolás Kiállítást, minden év márciusában pedig Gobelin Kiállítást rendezünk. A pályázók nemcsak arra kaptak lehetőséget, hogy megmutassák szebbnél szebb munkáikat és különleges technikáikat, hanem az ország több pontjáról érkezett vendégek ismét találkozhattak, tapasztalatot cserélhettek. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kézimunkázás örömét eljuttassuk a legfiatalabb korosztályhoz is. A Kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Iskolában második éve működő kézimunka oktatás sikerén felbuzdulva megkerestük a Campona Bevásárló Központhoz közeli Rózsakerti Általános Iskolát. Felajánlottuk, hogy a kiállítás ideje alatt gyermekeiknek kreatív foglalkozásokat tartunk ingyen, melyben bemutatjuk és megtanítjuk nekik a fonal sokrétű felhasználását. A program sikerességét bizonyítja, hogy a gyerekek hétvégén is visszajártak szüleikkel. Az itt elkezdődő együttműködés folytatásaként összeállítottunk egy alapanyagokból álló csomagot, amivel támogatjuk az iskolában működő kézimunka szakkört – mesélt a sikerről Anikó, majd azt is megtudtuk tőle, hogy kalocsai résztvevői is voltak a kiállításnak.

 

kotes_horgolas_campona_360

 

– A Kalocsai Fegyház és Börtön hagyományosan ebben az évben is küldött pályamunkákat. Részvételüket egy alapanyagokból álló ajándékcsomaggal köszöntük meg. Nagy örömünkre újabb hazai résztvevőt üdvözölhettünk, aki kötött csipketerítőivel gyönyörködtetett meg bennünket. Ripszám Jánosné művei különlegességükkel és egyediségükkel a zsűri tetszését is elnyerték. Ági néni munkáit a harmadik hellyel jutalmazták. A díj értéke egy 30.000 Ft-os vásárlási utalvány volt.

A résztvevők és látogatók elismerése és buzdítása arra ösztönöz bennünket, hogy munkánkat folytassuk, amivel nagyanyáink örökségét megőrizzük, és továbbadjuk gyermekeinknek – mondta befejezésül Bolváriné Gärtner Anikó.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás