Grandiózus népművészeti fesztiválra mentek

Toulouse-ban tündököltek a kalocsai néptáncosok

2013.08.17 18:59    |    géjé  

A fiatalok kívánságára jutottak el Franciaországba a Liszt AMI és a Bokréta Egyesület ifjúsági táncosai, hiszen amint azt Illésné Koszta Krisztina táncpedagógus elmondta: a fiatalok nyomására kezdett el foglalkozni azzal, hogy leszervezze a június végi – július eleji utat.

 

 

toulouse_liszt_499

 

Kezdetben Párizsba készültek, de ez a lehetőség egy ottani fesztiválszervező váratlan halála miatt meghiúsult. Nem adták fel, jöttek horvátországi utazási tervek, majd végül mégiscsak visszaszóltak a franciák, hogy egy másik helyszínre, Toulouse-ba boldogan várják a csapatot.

– A Liszt Ferenc Művészeti Iskola és a Bokréta Egyesület ifjúsági csoportjával Franciaországban, Toulouse-ban voltunk, hat napig: június végén, július elején egy nagyszabású fesztiválon, a Festival du Grand Fenétra-n, amelyet 50. alkalommal rendeztek meg. 1800 km-es, egynapos buszút után, fáradtan, de nagy élményeket várva értünk oda – kezdte mondta Illésné Koszta Krisztina. A néptáncpedagógus számított rá, hogy a programban elég sok fellépés szerepel majd, így párjával, a koreográfus Illés Zoltánnal eleve négyféle előadásra készítették fel tanítványaikat. Majd’ egy héten keresztül minden nap volt fellépésük – nem ritkán több is –, így a gyerekek jól elfáradtak, ám nem hiába.

– Mindenhol nagy sikert arattak a gyerekek: nagyon tetszett a közönségnek a dinamikus tánc és a viselet, amiért rengeteg fényképet is készítettek róluk. Sokan jöttek hozzánk gratulálni, elmondani, hogy mennyire érdekes és különleges számukra a magyar tánc, hiszen az ő táncaik nyugodtabbak, kevésbé intenzívek – írta le a külföldi fogadtatást Illésné. Mint kiderült, a fiatalok utolsó fellépése ráadásul saját kalocsai produkcióvá nőtte ki magát: annyi koreográfiájuk és táncbetétük volt „zsebben”, hogy másfél órán keresztül csak ők táncoltak a zárónapon – közben persze zenekari számokkal meg-megszakítva a műsort –, amely teltházat vonzott egy helyi színházban.

– Szerencsére volt szabadidős programunk is, amikor megnézhettük Toulouse-t; láttuk a belvárosát és több emlékművét is. Nagy élmény volt, hogy a Kapitóliumnak nevezett Polgármesteri Hivatalban is táncoltak a gyerekek, majd részt vehettek egy fogadáson a polgármesternél. Hazafelé még átmentünk Marseille-en, gyorsan meg is néztük, majd Cannes-ban fürödtünk a tengerben – mesélte a Liszt AMI néptáncpedagógusa.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás