A tanár másik arca

Keresztszemes kézimunkák

2014.03.09 23:23    |    -d  

A Dózsa szakközépiskolában folytatódott a Tanár másik arca sorozat, ezúttal az intézmény könyvtárában Szakács Erzsébet és Szabadiné Balaton Ágnes keresztszemes kézimunkáival ismerkedhettek a diákok és tanártársak. Vikker József igazgató megnyitójában arról beszélt, hogy külön öröm, ha másik oldalról is megismerhetik az intézményben tanítókat, dolgozókat, és őszinte csodálatát fejezte ki a finom, aprólékos öltésekkel készült kézimunkák láttán, és reményét fejezte ki, hogy a diákok közül is lesz olyan, aki a kiállítás láttán kedvet kap ehhez a hobbihoz.

Ezután Gyöngyösi Imréné kérdezte a két kiállítót gyermekkorukról, iskolán kívüli életükről, valamint arról, hogyan vált hobbijukká a keresztszemes hímzés.

Szabadiné Balaton Ágnes – akik több mint tíz éven keresztül dolgozott itt az iskolában gazdasági területen – elmondta, hogy az intézmény egyik volt tanára, Balla Szilvia „fertőzte meg” a kézimunkázás szeretetével, ő mutatta az első ilyen témájú újságokat is, valamint az öltéseket, és a tanultak, látottak nyomán aztán elkezdett önállóan is keresztszemeseket varrni. Saját bevallása szerint ez a fajta kézimunka egyfajta terápia, ha az ember ezt elkezdi, kikapcsolja a külvilágot, csak erre figyel, megnyugszik, és teljesen feloldódik az alkotás örömteli folyamatában.

kezimunka_kiallitas_324Szakács Erzsébet porcelánfestőnek tanult, érettségi után óraadó gyakorlati oktatóként tanított az iskolában, majd a főiskola elvégzése után lett az intézmény tanára. Mint elmondta, mindig nagyon fontos volt számára, hogy valami egyedit alkosson. Megismertette a hallgatóságot a keresztszemes, valamint a gobelin-hímzés technikájával, az öltések különbözőségével. Arról is beszélt, hogy mennyivel jobb érzés ilyen ajándékkal meglepni valakit, mint egy személytelen, boltban vásárolt tárggyal, mert a készítésükre fordított idővel együtt a szeretetünkből is átadunk a megajándékozottnak.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás