Ajándék előadás a Magyar Kultúra Napján

2014.01.19 21:54    |    G.E.  

A Kalocsai Színház egy ismert klasszikus, Jókai Mór: Az arany ember című darabjának újrafeldolgozásával járul hozzá a Magyar Kultúra Napjának megünnepléséhez.

 

Szabó Árpád társulatvezető a Nektár Színház közreműködésével valósítja meg azt a szándékát, hogy a maguk eszközeivel hívják fel a figyelmet a kulturális élet – a bevezetőben említett – jeles eseményére. Mint mondotta, nagyon örül, hogy rátalált erre az előadásra, mert a különleges történet különleges helyszíneken történő megjelenítéséhez a darab színpadra állításakor felhasználják a modern technika számos vívmányát, és a hatás sosem marad el.

Az arany embert bizonyára nagyon sokan ismerik: vagy a regény, vagy az 1962-ben készült, Gertler Viktor által rendezett film alapján emlékeznek rá. A filmben az akkori leghíresebb színészek játszottak (pl. Béres Ilona, Latinovits Zoltán, Pécsi Ildikó, Gobbi Hilda, Krencsey Marianne, Szabó Ernő), és több millióan nézték meg. A több mint fél évszázados alkotás (egyben az első színes, szélesvásznú magyar film!) máig a legnépszerűbb művek közé tartozik.

A történet kalandos: izgalom, szerelem, ármánykodás együtt van jelen benne. Mindvégig fenntartják az érdeklődést a nézőben a ma is válaszra váró kérdések, amelyek a hűség, barátság, tisztesség fogalmát/határait boncolgatják. Jókai Mórt nemhiába nevezik a legnagyobb magyar mesemondónak, fordulatos történetet szőtt az összetett jellemű Tímár Mihály, a szépséges Tímea, a veszélyes Athalie és a romlott Krisztyán Tódor alakja köré.

A Nektár Színház előadását január 22-én délelőtt 11 órakor ifjúsági, este 19 órakor felnőtt előadás keretében tekinthetik meg az érdeklődők. A Kalocsai Színház és Szabó Árpád ajándékaként a bérletesek 1500 forintos jegyáron szerezhetik be – a szokott módon és helyeken – a belépőket.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás