Karinthy Kalocsán

2016.02.15 09:32    |    Cserenkó Gábor  

„Mindenkit szeretettel várunk egy időutazásra!” – hirdette a plakát, és így volt valóban, mert nemcsak a múlt és a jelen, hanem a jövő is megidézésre került.

Január 27-én felolvasóestet tartottak a Tomori Pál Városi Könyvtárban, Karinthy Frigyes: Az emberke tragédiája című stílusparódiájából.

Tamás László könyvtárigazgató ötletéből, az eredeti mű felhasználásával mutatták be a művet a II. Kalocsai Magyar Kultúra Hete részeként. Karinthy Frigyes alkotása, Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának ironikus parafrázisa. A költeményt most, az intézmény – erre az alkalomra verbuválódott – felolvasócsapata adta elő. A sok humorral, kellő átéléssel megfestett színészi játékot Szabó Marianna, Balogh Csaba Zoltán, Pécsi Vivien, Kállai Sándor, Czajtányi Endre, Rózsa Andrea, dr. Angeli Gabriella, Sallai-né Kővágó Rózsa, Torgyik Tamás, Lakatosné Jambrik Ibolya, Tamás Lászlóné és Póli Róbert előadásában élvezhettük. Az egyes színek közötti átkötéseket – csodálatos hangszereit megszólaltatva – Buda Ádám oldotta meg.

Kalocsai Néplap

A zenész-énekmondó neve ismerősen csenghet a helyi fülnek, hiszen a kecskeméti művészt már visszatérő vendégként üdvözölhette a kalocsai közönség.

Az előadás előtt Bol-vári Ferdinánd önkormányzati képviselő elszavalta a Himnuszt, majd Gera-Csontos Hajnalka református lelkész mondott bevezetőt.

Végezetül a mű keletkezéséről egy anekdota: a költemény kis híján elkallódott. Az író az elkészült művet átadta Ascher Oszkárnak, a kitűnő előadónak, hogy megtanulja. Ascher író barátai társaságában felolvasta. Egy közülük kölcsön kérte tőle egy napra – és elvesztette. Ascher, nem sejtve semmi rosszat, még egy példányt kért Karinthytól, mire azt a választ kapta az ijedt írótól, hogy csak ez az egy példány volt belőle. Karinthy halála után, hagyatékát rendezve egy padlásról lehozott láda tízezernyi papír fecnijén beküldött dilettáns írások, újságok és levelek között megtalálták két jelenet híján a teljes művet. A hiányzó részeket fia, Karinthy Ferenc pótolta.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás