Húsz év legmagasabb bevétele volt az idei

Lakatos György összegzése a Kék Madár Fesztiválról

2011.06.26 21:57    |    G.E.  

Még véget sem ért a XIX. Kék Madár Fesztivál, már lehetett sejteni, hogy a csaknem két évtizednyi, mindvégig igen magas színvonalon futó rendezvénysorozat kiemelkedő éve lesz a 2011-es. A számvetést követően Lakatos György alapító-főszervező megerősítette ezt a sejtést.

stab_kek_madar_260– A húsz év legmagasabb bevételét produkáltuk az idén, csaknem fillérre 2.600.000 forintot. A képaukción befolyt összeggel együtt hárommilliós bevétele volt a fesztiválnak, amire még sosem volt példa.

Számomra ebből az a legnagyobb öröm, hogy a gazdasági válság, a mindenki számára érezhető nehézségek ellenére kitartanak mellettünk az emberek, és támogatják a tevékenységünket – összegezte Lakatos György a számszerű adatokat.

Mi jut először eszébe, ha visszagondol erre a húsz évre?

– Hogy hány fiatal volt most a műsorokon, akik akkor még nem is éltek, mikor ez a történet elindult! Nekem még nem is volt gyermekem akkor, és mára négyen vannak. Sokfelé járok az országban, mindenütt gratulálnak a Kék Madárhoz, és én is látom, hogy sok fesztivál története nem ért meg ennyi időt. Tavaly jutott eszembe, hogy elkezdjem az emlékeket összegyűjteni, mert az ember hajlamos elfelejteni dolgokat, pedig számtalan gyönyörű, szívszorító történet született két évtized alatt.

Mi volt az idei program legemlékezetesebb eseménye?

– A kiállítás és a képaukció. Volt pár éve már egy ilyen próbálkozásunk, hát az kudarc volt a javából, úgyhogy szorongtam rendesen, mi lesz a vége a dolognak. Úgy látszik, az alapgondolat, hogy szegény gyermekek segítenek a beteg társaikon, sok embert megfogott, mert sikertörténet lett belőle, borzasztóan örülök neki. Segítséget is kaptunk az előkészítésben, a rádióban, az önök újságjában, több helyi médiumban népszerűsítették az akciót. Olyan emberek is vettek képeket, akik nem műgyűjtők, nem is biztos, hogy rendszeres látogatóink, mégis fontosnak tartották a csatlakozást hozzánk.

De bármelyik rendezvényre gondolok, mindegyiktől megmelegszik a szívem. A főszékesegyházi Liszt-koncert csodálatos volt, a Söndörgőről megint az jutott eszembe, hogy tizenöt-húsz éve még a zenészek szülei játszottak a fesztiválon, nem fantasztikus? A gyerekműsoron boldogan láttam viszont régi osztálytársaimat, tanárnőmet, eljöttek megnézni minket, ez nagyon jólesett. A színház, hát, azért elnézést kérek mindenkitől! Nem láttam a darabot, a társulat több darabján voltam, ez az időegyeztetés miatt került a programba – egy biztos, többet ilyen eset nem fordulhat elő! Szerencsére az utána következő Koncz Zsuzsa koncert szemmel láthatóan mindenkinek óriási élmény volt, csodálatos volt látni a hétszáz embert, akik mosolyogva, csillogó szemmel énekeltek, tapsoltak, és csodálatos volt Koncz Zsuzsa is.

Pedig a helyszín miatt volt aggodalom bőven!

– Így van, a sportcsarnok bezárása először sokkolt minket, de a lehető legjobban jöttünk ki a dologból. Gyönyörű volt az udvar, méltó ehhez és az operagálához egyaránt, jövőre már eleve betervezzük a programba, mert mindenki nagyon meg volt elégedve vele. A Molnár Dixieland Band a Hotel Kalocsában remekül sikerült, hihetetlenül profik, ez látszott minden számukon. A vásár színvonalas volt, sokan jöttek a sétálóutcába, igazi fesztiválhangulat volt.

Volt, aki megjegyezte hétfőn: ahogy én Lakatos Gyurit ismerem, már kész van a fejében a jövő évi fesztivál.

– Hát, azért hétfőn még nem – mondta elgondolkodva a fesztiválalapító –, hiszen kedden mentem vissza Pestre, viszont mostanra úgy 90 százalékra kész a műsor. Gondolkodtam rajta, hogy a húszéves születésnap okán mennyire adjam át magam az évforduló lázának, de úgy érzem, nem szabad a megkezdett útvonalunkról letérni. Szerintem nagyon jó fesztivál lesz, szeretnék felkérni szereplésre egy-két olyan művészt, aki a legelején járt nálunk, szóval, mindent megteszek-megteszünk azért, hogy jövőre se érjen senkit csalódás, ha jegyet vált a XX. Kék Madár Fesztiválra!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás