Előzetes a XVII. Kék Madár Fesztivál műsorából

Játék és muzsika

2009.05.29 20:05    |    Gábor Erika  

Már csak egy lépésre van. Egy hét választ el minket a XVII. Kék Madár Fesztivál nyitónapjától. Szemezgessünk hát még egyszer a vonzóbbnál vonzóbb programokból, amelyek június 5-6-7-én várnak ránk a fesztivál hagyományos helyszínein.

Várakozás tölt el minket: sajnáljuk, hogy már az utolsó nap jött el, de izgatottan várjuk a vasárnap este két különleges programját.

A Városi Színházban 35 nő sorsát-életét láthatjuk egy máig megfejtetlen fejezetekkel rendelkező korszakban. A darab több mint 60 évet ölel fel a II. világháborúig vezető korszakból, annak emberpróbáló, gerinctörő évtizedeiből, és a háborút követő példátlan zűrzavarból. 35 nő sorsán át próbálhatjuk átérezni, miként lehet elbukni, vagy éppen talpon, embernek maradni akkor, amikor tombol az erőszak, a gyűlölet, népek, országok léte kerül veszélybe egy őrült eszme miatt. 35 nő – és egyetlen szereplő! Egyetlen férfi bújik az egy híján három tucat alak bőrébe, hogy rajtuk keresztül felrajzolhassa egy különleges nő, Charlotte von Mahlsdorf életútját.

Doug Wright: A magam asszony vagyok című darabjának fő-, mellék- és minden szereplője Várnai Szilárd. A rendező Czeizel Gábor.

Világot átölelő este ez a vasárnap! A fesztivált záró koncert előadója, a világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc csak és kizárólag erre az estére utazik Berlintől Kalocsáig!

Snétberger Ferenc Salgótarján szülötte. Zenész család sarja, aki gitáros édesapja példáját látva hamar hozzákötötte sorsát a hangszerhez. Klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Nem sorolható semmilyen kategóriába: improvizációs művészete, műfaji korlátokat nem ismerő játéka egyedülálló. Repertoárja hazája roma hagyományaira, a brazil zenére, és a flamenco-ra épít, de mindezt ötvözi a klasszikus gitármuzsika és a jazz legjobb darabjaival.

Végigkoncertezte már egész Európát, de neve ismerősen cseng Japánban, Koreában, Indiában és az USA-ban is. Számos szólóalbuma jelent már meg, és neves előadók lemezein működött közre partnerként.

1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „In memory of my people” (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, amely erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen.

2002-ben szülővárosa díszpolgárává avatták, két évvel később megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrendjét. 2005-ben Liszt Ferenc díjat kapott.

A Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény aulájában láthatjuk-hallhatjuk Snétberger Ferenc gitárestjét. A világháló segítségével előzetes benyomást szerezhet róla a kíváncsi leendő közönség. Én már megtettem. Biztos vagyok abban, hogy egyedülálló zenei élmény, bensőséges hangulatú, nehezen felejthető előadás részesei leszünk.

„Cseppenként telik meg a tenger”. Három nap, amely a gyógyulás reményét jelentő segítséget adja a beteg gyermekeket ápoló családoknak, és csodálatos élményeket a fesztivált látogató közönségnek. De a Kék Madár Alapítvány egész évben dolgozik, keresi a támogatókat, a megoldásokat ahhoz a nehéz és fontos feladathoz, ami magára vállalt, és 17 éve végez. A miénk. Kalocsáé. Gondoljunk rá sokszor, és segítsük a magunk módján. Cseppecskéinkkel, szeretetünkkel, figyelmünkkel. Megérdemli.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás