A Kézműves Udvar is megnyílt a fesztiválra

2018.01.05 18:52    |    G.E.  

A Kunszt József utca 4. szám alatti Fazekas Alkotóházban a Kézműves Udvar is várta szeptember 16-án a paprikafesztiválra érkező vendégeket. Az udvaron felállított kis standok mellett egy textilkészítő népművész kiállításának megnyitója és a nevezetes karcagi birkapaprikás főzők is csalogatták a látogatókat.

A Fazekas Alkotóházban rendezett kiállítás megnyitójára érkezőket Kovács László fazekasmester fogadta, és mutatta be Barcsikné Tercsi Ibolya szövő népi iparművészt, kiállítót. A fazekasház már csaknem ötven tárlatnak adott helyet 2002 óta, melyekhez mind a magyar kultúra gyöngyszemeiből válogatták az anyagot. A jelen tárlat megnyitójára érkezett vendégeket Bolvári Ferdinánd városi önkormányzati képviselő köszöntötte:

 

fazekashaz1_450

– Van egy réteg Kalocsán, aki Kovács László hívó szavára rendszeresen eljön az alkotóházba, mert kíváncsiak azokra a különleges értékekre, amelyeket itt találhatnak meg. Jómagam is mindig felfokozott várakozással érkezem ide, mert tudom, hogy maradandó élményekkel leszek gazdagabb. Most is nagy örömmel nézegettem a kisteremben Barcsikné Ibolya munkáit, melyek szívből és szeretetből születtek, és köszönöm neki, hogy elhozta ezeket hozzánk.

 

fazekashaz2_450

Barcsikné Tercsi Ibolya népi iparművészt Kriskóné Dávid Mária, a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény vezetője mutatta be.

Kriskóné Mária elmondta, hogy nagyra tartja a Kovács László által működtetett közösséget, az itt fellelhető értékek tárházát, és különösen nagy öröm számára, hogy bemutathatja Barcsikné munkáit. Az alkotó harminc éve foglalkozik szőnyegek, használati tárgyak készítésével, tíz éve népi iparművész.

– Ibolya megkeresi a hagyományos formákat, anyagokat, színeket, nem enged a színvonalból, és csak azt készíti el, ami valóban az adott tájegységhez tartozó elemeket tartalmazza. Ez nem másolás, hanem korszerű alkotó módon tud olyan, hagyományokat megőrző tárgyakat készíteni, amelyek ma is nagyon jól használhatók, és beilleszthetőek a modern lakásokba is. Barcsikné Ibolya része a megyei értéktárnak, és egy különleges személyiség, aki mindig derűt, nyugalmat áraszt, ami a munkáiban is megjelenik.

 

fazekashaz3_450

Kovács László a kiállítás mellett felhívta a vendégek figyelmét az udvaron jelen lévő kézművesekre: a Tiszakécskéről érkezett Kristóf Mártára, Gergely Ramóna tiszaalpári kosárfonóra, a kecskeméti Apró Tamás fafaragóra, Madár Helga kalocsai fazekasra és a szintén helybéli Dékány Kata ajándéktárgy-készítőre, a bátyai kovácsmesterre, Markó Gáborra – külön kiemelve a karcagi mestereket, az udvaron birkapaprikást és galaburgyit főző Nagygyörgy Jenőt és Szabó Pétert, akik megvendégelték a fazekas házban megjelent látogatókat.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás