Czár János kiállítása Kalocsán – június 4-ig vásárolhatók a sorsjegyek

Gyűjteményéből két alkotást felajánlott jótékonysági célra

2012.05.18 08:36    |    -mond  

Még márciusban tudósítottunk arról, hogy Miskén, az óvodában Czár János magángyűjteményéből rendeztek kiállítást. Most egy hasonló rendezvényre voltunk hivatalosak, a Dózsa szakközépiskola Martinovics utcai épületének aulájába és könyvtárába, ahol a miskei „homo ludens”, azaz a játszó ember gyűjteményének és alkotásainak egy másik részét mutatta meg a nagyközönségnek.

Elmúlt héten szerdán a megnyitón az aulában felállított tárolókban fotókat, valamint Jani bácsi által készített eszközöket, gyerekjátékokat láthattunk, kis dobot, köcsögdudát, sípot, bodzapuskát, krumpli-puskát, pörgettyűket, melyek használatát be is mutatta, közben pedig mesélt életéről, gyerekkoráról, a tárgyak keletkezéséről.

Ennek a rövid néprajzi előadásnak a hangulatát a Hétszínvirág művészeti iskola népzene tanszak hallgatóinak műsora alapozta meg Bajnok József prímás vezetésével.

A kiállítást Zsigmond Enikő nyitotta meg, aki Czár János életútjának egy-egy jelentősebb állomását idézte fel, elmondva, hogy az alkotó kézműves generációkat tanított meg a szőrlabda, a vízparti növényekből készíthető játékok, a csuhé, a kukoricaszár és a fűzfavessző adta játékeszközök sokaságának készítésére.

 

czar_dozsa_480

 

A könyvtárrészben kapott helyet a kiállításnak az a része, melyek a magángyűjteményéből valók, számtalan neves alkotótárs műve, melyeket kapott, cserélt vagy vásárolt, valamint Jani bácsi fafaragásai.

Ez alkalommal hangzott el az a bejelentés is, hogy két képet ebből a gyűjteményből felajánl Fekete Andrea Babi Harmónia a Kék Bolygón című könyvének kiadására.

A jelen lévő szerző könnyes szemmel köszönte meg a felajánlást és elmondta, hogy a könyvre szépen gyűlik a pénz, főként a jótékonysági rendezvényekből, felajánlásokból.

 

kep_1_303A két alkotás: Hegedűs Miklós Hajósi vízpart című festménye, valamint egy Tóth Menyhért grafika (!) június 4-én, az óvodák Összetartozás Napján nyilvánosan kerül kisorsolásra.

Sorsjegyek 500 forintos áron kaphatók több helyszínen: a Dózsa szakközépiskola Martinovics utcai Könyvtárában, a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtárban, a Kalocsai Néplap szerkesztőségében, a Hétszínvirág művészeti iskolában és a polgármesteri hivatal művelődési osztályán.

Aki teheti, vásároljon sorsjegyet, hiszen lehet, hogy mindössze ötszáz forintért birtokosa lehet egy értékes festménynek, vagy egy Tóth Menyhért grafikának, és ha nem is nyert, az a jó érzés töltheti el, hogy hozzájárult egy jó célhoz, egy könyv kiadásához, mely ha elkészül, annak bevételét újabb jótékony célra fogják használni: a tehetséges, de kevésbé tehetős gyerekek oktatásának segítésére.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás