Kirchheimben jártunk

2015.05.14 10:06    |    Báthy Anna és a Kalocsai Szent István Gimnázium 13  

Április 21-én a Szent István Gimnázium tanulói közül tizennégyen útnak indultunk busszal Kirchheimbe, Kalocsa testvérvárosába.

Az út hosszadalmas és fárasztó volt, de ennek ellenére jó hangulatban telt el. Este fél 8 körül érkeztünk meg a Schloss Gymnasium parkolójába, ahol a német családok szeretettel fogadtak bennünket.

Hosszabb szünet után három éve újból működik egy cserekapcsolat a német gimnázium tanulóival. Szerdai napunk a gimnáziumban kezdődött, egy nagy, modern épületben. Az igazgatónő köszöntötte a csoportunkat, majd betekintést nyerhettünk egy tanórába. Ezután besétáltunk a város központjába, ahol egy idegenvezető megmutatta nekünk a város nevezetességeit. A német diákok 11 órakor csatlakoztak hozzánk és együtt mentünk a Városházára, ahol a polgármester asszony fogadott bennünket. Ezután az iskolai menzán ebédeltünk – hamburgert! A tanítás után barátságos kosárlabda mérkőzést játszottunk a miénknél „ki-csit” nagyobb tornateremben.

Csütörtökön megint az iskolában kezdtünk. Néhányan nyelvtanórán voltunk, mi is hozzájárultunk a német diákok tudásához, miszerint a németben van magyar jövevényszó is, a Kutsche (kocsi). Ezután a német diákokkal közösen vonattal Stuttgartba utaztunk. Először egy színházi előadást tekinthettünk meg, majd a szabadidőben a kilométer hosszú sétálóutcában nézelődtünk. A program a Mercedes Benz Múzeumban folytatódott, ahol csodás régi és újabbnál újabb autókat láthattunk.

Pénteken az első két tanítási órára mentünk be a levelező partnerünkkel, kiderült, hogy 90 perces duplaóra. A magyar csoport azután a Ritter csokoládégyárba ment, ahol mi is készíthettünk csokit. Majd Laichingenbe utaztunk egy kalandparkba, ott már vártak bennünket a vendéglátó családok. A különböző nehézségű pályák teljesítése után grilleztünk.

A hétvége családi körben zajlott. Több német-magyar páros a szülőkkel együtt más német városokba ment kirándulni, mások Kirchheimben szerveztek különböző érdekes programokat, melyekkel színesítették élményeinket.

Hétfői hazautazásunk kicsit kalandosra sikerült, de kis csúszással épségben hazaértünk. Sok szép élménnyel gazdagodtunk, nagyon jó érzés volt, hogy megértettük a németeket, és ahogy telt az idő, egyre bátrabban mertünk beszélni is. Szeptemberben mi fogjuk vendégül látni a német diákokat, mi is szeretnénk hasonló színvonalas programot összeállítani.

Utazásunkat a Szent István Gimnázium Alapítványa, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Kalocsa Város Önkormányzata és a Klebersberg Intézményfenntartó Központ is támogatta, akiknek segítségét ezúton köszönjük.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás