A szó felelőssége és hatalma

Tudósítás két tételben

2018.05.03 10:27    |    Gábor Erika  

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd 13-án a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban vendégünk volt a tavaly ősszel meg(vagy újjá?)született kulturális folyóirat, a Magyar Múzsa teljes szerkesztősége. Mindkét rendezvény arról az óriási értékről szólt, ami a magyar kultúra, és arról a hatalmas felelősségről, amelyet annak megőrzése és gyarapítása jelent.

József Attila születésnapjára

A magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük április 11-én, József Attila (és nem mellesleg Márai Sándor!) születésnapján. Ezen a napon az egész országban versekkel tisztelegnek a hazai líra egyik legnagyobb alakja előtt, ünnepelve őt, életműve – és egész irodalmunk – kincseket érő örökségét. (Ilyenkor az idősebb korosztály emlékezik arra, hogy fiatal korukban a vers a mindennapjaik része volt, és elkezd reménykedni, hogy ezt az érzést a mai fiatalok is megtalálják és átélik…)

A Tomori Pál Városi Könyvtár a Jó volna jegyet váltani és elutazni önmagunkhoz” című műsorral József Attila életének fontosabb állomásait felvillantva, legismertebb verseit megszólaltatva csatlakoztak a kivetítő segítségével szintén „velünk ünneplő” Latinovits Zoltánhoz (Eszmélet), Hobóhoz (Óda) és Ágnes Vanillához (Óh, szív nyugodj!).

A Költészet Napjáról előbb Csikós Marianna könyvtárvezető, majd Németh Sándor nyugalmazott pedagógus, a „Kalocsai szó és kép” antológia főszerkesztője mondta el gondolatait. Csikós Marianna méltatta irodalmunk értékeit és halhatatlan alkotóinkat, akik révén rangos helyet foglalunk el az egyetemes emberi kultúrában. Hangsúlyozta, hogy ez a nap egyben a magyar nyelv ünnepe is. Németh Sándor hangot adott annak a reményének, hogy az ünneplők ezt a napot nem egy kötelező alkalomnak tekintik, hanem a szépségnek, a szeretetnek, léleknek a napjaként élik át. Ez a nap arra ad lehetőséget, hogy egymás felé forduljunk, és megmutassuk egymásnak a költészet világát, annak fontosságát.

kolteszetnap1_450
 

A műsorban közreműködött Dávid Attila, Kállai Sándor, Kapitány Erik, Kopasz Zoltán, Póli Róbert, Pécsi Vivien, valamint a Liszt Ferenc AMI növendékei: Benedek Viktória, Kapitány Áron, és Vízi Melinda tanárnő.

Rangos örökséget vállal a Magyar Múzsa

Az íróként és a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub tagjaként is ismert Cserenkó Gábor városunkba invitálta a 2017-ben alapított Magyar Múzsa folyóirat szerkesztőségét – Lovas Dániel, Kaiser László, Madár János, Mártonfi Benke Márta –, akik örömmel jöttek Kalocsára, és bemutatkozásuk után elismerően hallgatták Kiss István klubvezetőt, aki Kalocsa és a környék alkotóiról beszélt a vendégeknek.

klub1_450
 

A Magyar Múzsa című negyedévenként megjelenő kulturális folyóiratról Lovas Dániel elöljáróban elmondta, hogy a 17. század óta többször is jelen volt ilyen néven irodalmi kiadvány Magyarországon. Célja mindig – akárcsak ma – a magyar nyelv és kultúra védelme, kincseinek minél szélesebb körben való megismertetése a klasszikus és a kortárs szerzők művein keresztül. Az irodalmi művek mellett jelen van benne a képzőművészet, a zene, újabban a színház- és filmművészet is. A lap legutóbb megjelent, harmadik számából több példányt magukkal hoztak, és a klubnak, a könyvtárnak, valamint a közönségnek ajándékozták. A folyóiratot a Magyar Újságírók Közössége (MÚK) adja ki. Főszerkesztőjét, Lovas Dánielt, mint a Petőfi Népe korábbi főszerkesztőjét ismerhetik Kalocsán.

klub2_450
 

A szerkesztőség tagjai – kiegészítve Lovas Dániel szavait – egyként hangsúlyozták, hogy napjaink furcsa, értékvesztett világában egyfajta missziónak tekintik nyelvünk és kultúránk védelmét, a jelenben született műveknek nemcsak megjelentetését, de az alkotóknak olyan szellemi közeg biztosítását, ami közösséggé is formálja őket. Természetesen kellenek egy kiadványba a nagy nevek is, de mindannyian kiemelték: nagyon gondosan ügyelnek arra, hogy ez a lap ne egy Budapest központú szellemi műhely legyen, kifejezetten igénylik és várják a vidéki alkotók műveit – beleértve Kalocsát is. (A Magyar Múzsában eddig városunkból Cserenkó Gábor és Póli Róbert írása jelent meg.)Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás