Gróf Józseffel a vers ünnepén

2009.04.17 12:35    |    B. F.  

A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium minden esztendőben úgynevezett rendkívüli óra keretében rendezi meg a Költészet Napját a Martinovics utcai Könyvtárban. A rendezvényre városi vezetőket, ismert embereket hívnak meg, mellyel igyekeznek a felnőtt ember verses világát közelebb hozni az intézet fiataljaihoz. Az idén a rendkívüli két óra keretében Loibl László alpolgármestert és az intézet igazgatóját, Vikker Józsefet invitálták meg a köszöntés megtartására, vendégként pedig Gróf Józsefet, Kalocsa ismert költőjét.

 

kolteszetnap_400

 

A rendhagyó irodalmi óra valóban a széppróza lelket és elmét serkentő órája volt. Az alpolgármester többek között Radnóti verset idézett meg, stílusosan a költő születése 100 éves évfordulóján. Egyebek között visszaidézte a mellette ülő Gróf József költővel az első találkozást is – kiegészítve, hogy akkor igazán úgy érezte, mint frissen idekerült szakember, valóban nagyon jó közösségbe került, ahol ilyen szellemi élet zajlik, mint ebben a barokk városban.

 

A rendhagyó óra keretében Tamás László könyvtáros beszélgetett el a költővel, akitől a diákság megtudta, hogy a magyar-latin szakos tanár miként lesz költő, műfordító. És nyelveket tanulni milyen jó dolog, és miként kell föltekinteni olyan költőóriásokra, mint Füst Milán, Nagy László és Pilinszky János.

A rendhagyó irodalmi órát Huber Henrietta 11.B és Boldizsár Béla 12.F osztályos tanulók, a március 15-i városi szavalóverseny helyezettjei tették színessé és tolmácsolták a jelenlévő költő verseit is.

 

Parafrázis

Egy pillanat volt,
míg megremegtem,

kínok közt, amíg
vergődtem,

s most inogva bár,
de állok.

állok – közöttetek.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás