Olvasni jó!

Déry Tibor – A félfülű

2009.03.08 21:15    |    Kollár Kata  

Ha azt mondják, Déry Tibor, első gondolatunk nyilvánvalóan a már televízióban, színházban is feldolgozott, középiskolai kötelező elbeszélés, a Szerelem. A félfülű című műve is hasonló jegyeket hordoz, ám más megközelítéssel, 1975-ből, 12 évvel későbbről.

Ahogy az olvasó kinyitja a könyvet, rögtön ez a szó ötlik szemébe: rémtörténet. Az író így nevezi ironikusan, ám az írás több ennél: kalandregény, melyben ötvöződik a kommunista éra szelleme, az anarchia, s melyet áthat némi egészségesnek vélt erőszak.

A kalandba már rögtön, in medias res, az első lapokon bekapcsolódunk. Belepillantunk ifj. Hamilton Györgynek, a leggazdagabb amerikai ember unokájának igencsak léha mindennapjaiba, a Fórum klub olasz partijaiba, ám az éj leple alatt nem csak fényűzés lakozik. Amint György hazaindult elegáns nyolcszobás lakásába, erőszakkal elrabolják, megkötözik, és lövöldözés, üldözés közepette a hegyek magasában kötnek ki vele. Ekkor indul el a történet második szála, az olasz polizia kihallgatja a már megkerült férfit, az édesanyát és a szemtanúkat. Mindeközben a visszatekintő párbeszédek feltárják előttünk Györgynek és anyjának az este előtti életét, problémáit, melyeket kivétel nélkül pénzzel oldottak meg.

A haramiák erőszakosak, ám nem végezhetnek áldozatukkal, hisz tudják, szükségük van a pénzre, a váltságdíjra, amit érte kapnának. Vajon honnan tudták, kit kellett elrabolniuk? A történet előrehaladtával azonban György egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, mesél hódításairól, eddigi flancos életéről, így áldozatból egyre inkább tekintéllyé növi ki magát. Ám a pénz nagy úr, s hogy csikarják ki, hogy adják a család tudtára, náluk van a fiú? Egy fél füllel…

A kulturális enciklopédia ezt írja Déry Tiborról: „Kései munkásságában egyszerre jelenik meg a tragédia és az irónia, de van valami dacos bizalom is, amely mindig megfékezi szorongó képzeletét, mielőtt felrajzolná a csüggeteg szkepszis végső következményeit.”. A kisregény emellett csúfol, s nem mást, mint az aktuálisan fennálló rendet, természetesen átláthatatlan ám mégis kristálytiszta analógiával.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás