„A könyv titkos talizmán!”

Méltó környezetbe került a tudás

2013.11.16 12:49    |    -ikesz-  

Október 4-én, pénteken adták át Miske Község új ruhába öltöztetett, főként pályázati forrásból felújított könyvtárát és információs, közösségi terét. A napsütéses délutánon az iskola melletti épület udvarán összegyűlt Miske apraja-nagyja. Ovisok, kisiskolások, szülők és a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat képviselői egyaránt a csodájára jártak Miske új „ékszerdobozának”.

A könyvtáravató ünnepségen Illés Attila, a település első embere köszöntötte a jelenlévőket. A polgármester elmondta, hogy nagy öröm számára az, hogy az egyébként korábban is elfogadható állapotúként aposztrofált tudástárat most felújíthatták. Így a könyvtár immáron nemcsak az olvasás szerelmeseinek nyújt minőségi szolgáltatást, hanem a világhálón böngészni vágyóknak is. Emellett a játéktér külön helyet biztosít a legkisebbeknek is, akik friss élményeiket akár azonnal megoszthatják a sarok állandó lakójával, a „könyvtármackóval”. Illés Attila köszönetet mondott a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárnak és annak igazgatójának, Ramháb Máriának, illetve a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökének, Rideg Lászlónak, hogy a fejlesztést megvalósíthatták.

Amint a közgyűlés alelnöke Miskén elmondta, büszke arra, hogy a közelmúltban Bács-Kiskunban újult meg a legtöbb kistelepülésen található könyvtár. Rideg László megosztotta a jelenlévőkkel, nagy öröm számára, hogy immár a miskei bibliotéka is kifogástalan formában várja a könyvmolyokat, korra való tekintet nélkül. – A lélek meghal kultúra nélkül, és ezt a kultúrát kicsik és felnőttek egyaránt megtalálják ebben a könyvtárban – hangzottak gondolatai a ceremónián.

miske_konyvtar2_340Ramháb Mária továbbfűzve Rideg László gondolatait elmondta, hogy megyénkben a száztizenkilenc közkönyvtárból a miskei a hatvannegyedik, amelyet renoválva, megszépítve adhatott át. A vezető biztosította a jelenlévőket arról, hogy a jövőben is nagy figyelmet fordítanak rá, hogy a miskei nemzetiségi lakosság számára elérhetővé tegyenek anyanyelven íródott kiadványokat, illetve hogy a kiskőrösi könyvtárral karöltve, számukra programokat szervezzenek.

Ramháb Máriától azt is megtudtuk, hogy a Nemzeti Kulturális Alaptól pályázati úton nyert 2 millió 700 ezer forint és a tíz százalékos önkormányzati önerő elegendő volt ahhoz, hogy a település könyvtára felvegye a versenyt a nagyvárosi tudástárakban nyújtott színvonallal. Szívmelengető gesztus volt a megyei intézmény igazgatója részéről, hogy minden generáció számára meglepetéssel készült a megnyitóra – nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy minden korosztály képviselőjét a könyvek bűvöletébe vonja.

Az óvódások, akik szlovák és magyar mondókákkal szerepeltek az avatás délutánján, „könyvtár-macit” kaptak, amely a gyerekközösség kabalájaként foglalja el helyét a felújított épületben. Az iskolások, akik az olvasás szépségéről idéztek gondolatokat a megnyitón, társasjátékokkal lettek gazdagabbak, így a könyvtár nem csak az olvasásnak, hanem igazi közösségek és kis baráti társaságok összekovácsolásának is helyszínévé válhat. A megyei könyvtár igazgatónője hangsúlyozta, hogy az intézmény dolgozóinak együttműködése a biztosíték a hatékony, közös munkára. A közösséghez való tartozásukat, az összefogást, egy „Találkozzunk a könyvtárban!” feliratú pólóval hálálta meg Ramháb Mária.

A frissen megszáradt festék illatú, felújított könyvtárat Vincze Attila helyi plébános áldása és az ünnepélyes szalagátvágás után vehették birtokba a miskeiek. A délután hátralévő részében a közös játékoké és a kedélyes beszélgetéseké volt a főszerep, mostantól pedig megújult helyszínnel és tartalommal várja régi és új olvasóit a miskei könyvtár.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás