Ha a százból csak hármukat sikerül „megfogni”, már megérte

Harmadszor is Korai Kék Madár a könyvtárban

2017.04.20 09:57    |    -sist-  

Több mint száz kalocsai középiskolás töltötte meg kétszer is március 16-án a volt Nagyszeminárium épületébe költözött könyvtár kamaratermét. Az intézmény idén harmadszor rendezte meg a kifejezetten fiatal közönséget megcélzó „Korai Kék Madár” fesztiválváró rendezvényét, amelyen Lakatos György „és barátai” zenéltek, meséltek és a közelgő nyári forgatagra hívogattak.

Bár azt nehéz volt felmérni, hogy a tizenévesek hogyan fogadták a klasszikus zenét, illetve a környék beteg gyermekein segítő Kék Madár Fesztivál mögötti kálváriát, amelyet talán Ön is ismer a főszervező fagott-művész, Lakatos György balesetéről, tolószékbe kényszerüléséről és felépüléséről, amikor is megfogalmazódott benne a kulturális kavalkád alapötlete. Annyi viszont bizonyos, hogy a termet megtöltő fiatalok nem a telefonjaikat nyomkodták, nem egymással sugdolóztak, főleg a műsor ezen pontján szinte tapintani lehetett a feszült érdeklődést, ami sugárzott a döbbenettől színpadra szegezett tekintetekből.

lakatos1_450
 

Véleményt már nehezebben mondtak, az interaktív beszélgetésekbe főként egy-egy kurta mondattal, egyszavas válaszokkal sikerült bevonnia őket a tavaly városunk díszpolgárává választott fesztiváligazgatónak, akinek fagottjátékát Kerek Erzsébet zongorán, gitáron pedig Csáky András kísérte.

lakatos2_450
 

– Ők már telefonon vagy számítógépen előbb nyilvánítanak véleményt, mint a szájukkal. A felől sincsenek kétségeim, hogy a jövőben biztos, hogy lesznek mátrixtanítások, meg sofőr nélküli autók, de az emberi megnyilatkozásra, tartásra, szemtől szembe nézésre, az egymás gondolatában való keresgélésre hiszem, hogy mindig szükségünk lesz. Sajnos a ma nem erről szól, de nem gondolom, hogy a világ dicsősége gyorsan múlik! Meggyőződésem, hogy igenis tehetünk azért, hogy merre forogjon az a bizonyos kerék – fogalmazott az interaktív zenés-beszélgetős találkozót követően lapunknak Lakatos György, akit arról is kérdeztünk, hogy látja célba érni a Korai Kék Madár kezdeményezés misszióját, nevezetesen, hogy fiatal arcok is feltűnjenek a nyári fesztivál egyes programjain. (Vagy legalább tudjanak annak létezéséről, érezzék át a jó ügy jelentőségét, amelyet a fesztivál szolgál!)

lakatos3_450
 

– Nézd, mindig kell ültetni, egyszer csak beérik – jött a válasz. – Volt már, hogy személyesen köszöntek rám az utcán, a buszon, mondván, láttak vagy hallottak engem itt már, ami nagyon jólesett. Be kell viszont látni azt is, hogy a Kék Madár generációja valószínűleg sokáig az a generáció marad, akikkel anno elkezdtem a szervezést. Az sem biztos, hogy ezek a gyerekek, akik akkor még nem is éltek, érdeklődnek egy Zorán- vagy egy Quimby-koncert, egy Brahms-szimfónia, vagy éppen egy Katona József Színház által jegyzett előadás iránt. Itt most volt száz-százhúsz gyermek. Ha csak hármat meg tudtam fogni közülük és eljönnek a fesztiválra, akkor már megérte csinálni! Ha egyet sem, akkor valószínűleg én vagyok a hibás. Őszintén, nyitottan kell a színpadra lépni és találkozni a tekintetekkel – vallja Lakatos, megsúgva, hogy az elkövetkező napokban gőzerővel hozzálát a 25. Kék Madár Fesztivál programkínálatának véglegesítéséhez.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás