Környezetvédelem a háztartásban

2017.06.05 13:14    |    G.E.  

A kalocsai Ökopont szervezésében április 24-én gyakorlati tanácsokat kaptunk Greksa Lászlónétól, aki kitartóan keresi a megoldásokat arra, hogyan lehet a minimumra csökkenteni a háztartásban képződő szemét mennyiségét, és miképpen lehet újrahasznosítani annak nagy részét összefogással, ötletekkel. A környezetvédelem hétköznapi hőse tagja a Kalocsai Gerilla Kertészek közösségének, és Nagy Csaba segítségével az ő munkájukról is megismerhettünk néhány újdonságot.

Greksa Lászlóné Szilvit legjobban a homokmégyiek ismerhetik, hiszen ott él, és az általános iskolában dolgozik, de már egyre szélesebb kapcsolatrendszert épített ki gyűjtögető életmódjával. Munkahelyén a gyerekek és az iskola tanárai segítségével a hétköznapok részévé tette azt a fajta gondolkodásmódot, amely nem ismer lehetetlent, ha arról van szó, hogyan lehet eljutni addig, hogy egy család heti, kidobásra ítélt háztartási szemétmennyisége ne haladja meg a 20-30 dekát!

okopont1_450

 

Mert a többit vagy a szelektív kukában helyezi el, vagy saját maga hasznosítja, illetve megkeresi azt a helyet, személyt, ahol szükség van rá. Vagy például felpakolja az esetleg évtizedes vegyszer-, eszköz- és elektronikai hulladékot, és elfuvarozza a szeméttelep átrakó udvarába, ahol készségesen átveszik tőle.

 

oko2_450
 

 

Szilvi az előadóterem asztalát telirakta olyan használati- és dísztárgyakkal, amelyeket mind-mind a környezetünkben előforduló, többnyire kidobásra ítélt üvegekből, fából, papírból, műanyagból készített rengeteg ötlettel. Évek óta már ilyeneket kapnak tőle ajándékba az ismerősei, barátai, és mindig örülnek a saját kézzel, szeretettel készült tárgyaknak. Használt farmerruháiból barátnője csinos táskákat készített számára, így bevásárláskor sohasem reklámszatyorral távozik a boltból.

oko1_250Szilvi kitartása nem hóbort – ahogyan szerinte néhányan elkönyvelik –, hanem takarékoskodási szándékkal indult, majd a felismerésből, hogy milyen mérhetetlen mennyiségű szemetet termelünk, már a környezetünk védelmét célzó akciókká terebélyesedett. Fáradhatatlan munkáját több oklevéllel elismerték, például egy „Európai Hulladékcsökkentési Hét” című pályázaton bekerült az EU által magánszemélyek számára létesített díjának első három helyezettje közé, itthon pedig megnyerte a pályázatot.

Legújabb „projektjei”: a megyei napilapban látta meg egy kecskeméti doktornő felhívását, aki afrikai betegeinek gyűjt használt szemüvegeket – Szilvi már több mint ötven darabot szedett össze, amit eljuttat az adakozó orvos számára. Másrészt célul tűzte ki, hogy a háztartásában nullára csökkentse a kidobásra ítélt szemét mennyiségét. Mert riasztónak tartja, milyen döbbenetes mennyiségű szemetet dobnak el az emberek lakóhelyükön, vagy éppen a természetben.

nagycsaba_250Környezetvédelemre ösztönöz azzal is, hogy a családja ellátásához a nem saját kezűleg megtermelt élelmiszereket például a faluban, vagy a környező településeken élő kistermelőktől szerzi be, így – ráadásul – nem csak olcsóbb, de egészségesebb is, amit elfogyasztanak.

 Nagy Csaba a Kalocsai Gerilla Kertészek tevékenységéről szólva elmondta, hogy a Vajas-part „örökbe fogadásával” induló közösség mára már telephellyel rendelkezik a Damjanich utca 7-ben, amelyet a városi önkormányzat vásárolt meg, és folyamatosan teszik rendbe az ingatlant. Az Országos Kajak-kenu Szövetség és uniós pályázatok segítségével a legjobb úton vannak ahhoz, hogy egy vízitúra útvonal részeként fellendítsék a helyiek szabadidős- és sporttevékenységét, és a hazai, sőt, nemzetközi turizmus vérkeringésébe bekerüljenek. Tervezik egyesületté alakulásukat, hogy további pályázatok benyújtásával komoly szabadidős komplexummá fejleszthessék és aktiválják városunk folyóvizét, a Vajas csatornát.
Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás