Jubilált a művészklub!

2018.09.05 15:27    |    g-era  

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban június 8-án a századik előadó estre várták az érdeklődőket – akik jönnek is szorgalmasan, mindig kicsivel többen. Ezúttal a zenetörténet klasszikusáról volt szó, aki csodálatos műveinek nagy részét úgy írta, hogy már nem hallott! Ludwig van Beethoven (1770–1827) életét és műveit Haskóné Apagyi Judit zenetanár tárta elénk.

Az egybegyűlteket Kiss István festő-tanár üdvözölte, aki joggal büszke a klub több mint 3 éves történetére, hiszen létrejöttében oroszlánrésze volt. Felolvasta a programok szervezésében kiemelkedően aktív Cserenkó Gábor levelét, aki munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni a jubileumi estre, ám üdvözölte a megjelenteket, és köszönetet mondott dr. Angeli Gabriellának, Csikós Mariannának, dr. Magóné Tóth Gyöngyinek – ők azok, akiknek a segítségére folyamatosan számíthatnak a klub fennállása óta. Nem kis dolog ez, hiszen a klub programjait – támogatás híján – önerőből oldják meg azok szervezői.

 

haskone1_450
 

 

A Beethovenről szóló előadás az Egmont nyitány bemutatásával kezdődött, mely zenedarab a magyaroknak különösen kedves: az 1956-os forradalomban a rádió ezt játszotta leggyakrabban, és lett sokak számára a szabadság, a küzdelem, a kitartás jelképe.

 

haskone2_450
 

 

Ludwig van Beethoven (nevében a „van” szó a család flamand származására utal) életében rengeteg volt a nehézség, fájdalom, veszteség, súlyos betegség. Süketségtől sújtva, attól elmagányosodva alkotta meg a zeneirodalom halhatatlan darabjait. A boldog szerelem is elkerülte, mindig számára elérhetetlen hölgyek iránt rajongott. Felesége, családja nem volt.

Három alkotói korszaka volt – korai, középső és késői –, stílusát tekintve egyértelműen nem sorolható sem a klasszicizmus, sem a romantika követői közé, főleg utolsó éveire a kísérletezés, új utak keresése volt a jellemző. Írt 10 szimfóniát (az utolsó befejezetlen maradt), versenyműveket, kamaradarabokat, rengeteg zongoraszonátát, néhány dalt és egy színpadi művet: a Fidelio című operát. Egyetlen egyházi műve a Missa Solemnis, melyet Rudolf osztrák főhercegnek ajánlott.

Egészségi állapotáról, halála okairól számtalan valódi és álhír keringett akkoriban. Haskóné felkérte dr. Körmendy Szabolcsot, hogy orvosi szemszögéből világítsa meg a Beethoven életét kísérő, újabb és újabb betegségek hátterét. Dr. Körmendy igen alaposan feldolgozta a zeneszerzőről beszerezhető orvosi információkat. A komponista maga kérte, hogy halála után boncolják fel, hátha az orvosok magyarázatot találnak a halláskárosodására, de ez nem sikerült – lehetséges, hogy az igen durva apa által kiosztott pofonok hozzájárultak a süketség kialakulásához. Családjában is előfordultak súlyos betegségek, ő maga gyermekkorától asztmaszerű tünetekkel küzdött. Panaszai alapján felmerült az ólommérgezés lehetősége is – akkoriban a fémet gyakran használták az orvosok a kezelésekhez. Meglehetősen sok alkoholt fogyasztott, valószínűsíthető a májzsugor (májrák) is a halálokok között. Tünetei miatt nem kizárható, hogy szifiliszben szenvedett. 1827. március 26-án bekövetkezett halálához tüdőgyulladás vezetett, amelynek hashártyagyulladás szövődménye is volt. Temetésén 20-30 ezer ember vett részt! Fáklyavivője volt Franz Schubert is, aki másfél év múlva hunyt el, és kérésére Beethoven mellé temették.

A zeneszerző hajából Anton Sauter muzsikus-költő a halottasházban levágott egy fürtöt, amelyet a martonvásári Beethoven-múzeumban őriznek.

Haskóné Judit arra törekedett, hogy az előadásba épített zenedarabok értékes, különleges felvételek legyenek, így láthattuk-hallhattuk Leonard Bernsteint, Fischer Annie-t és a The Piano Guys, meg a két őrült csellós, a 2Cellos fantasztikus felvételeit.

Az előadás végén tombolahúzás is volt: Pesztalics Márta három festményét ajánlotta fel a jubileumi estre, illetve a nemrégiben itt vendégeskedő irodalmi folyóirat, a Magyar Múzsa szerkesztői által ajándékba adott könyvekből sorsoltak ki tíz darabot. Nem maradt el a torta sem, a könyvtár vezetőjétől ma nem irodalom, hanem pogácsa érkezett, és természetesen egy pohár pezsgővel koccintottak múltra és jövőre a klubtagok és vendégek.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás