Közösségi Szolgálat

2014.08.04 22:03    |    Zorván Marcell  

Első hallásra tetszett az ötlet. Sok új emberrel megismerkedhetek, más embereket ismerhetek meg, valamint számunkra eddig ismertnek hitt munkahelynek ténylegesen megláthatjuk a kulisszák mögött rejtőző fortélyait.

Amikor az iskolában meg lett hirdetve még az első napok folyamán, egyből felírattam a nevemet. Tudtam, ha valamikor lesz erre időm, akkor az most, a gimnáziumi tanulmányaim legelején lesz.

 

kozossegi3_450

 

A választásom többnyire a tanár úr (név szerint Kenyeres Zsolt) miatt esett a könyvtárra. Egyszerűen minden órájának szinte minden percét élveztem. Kivel is tölteném el legszívesebben ezt az 50 órát, ha nem vele? Később azonban rájöttem, hogy sajnos ő csak a szervezésben vesz részt és magukon a foglalkozásokon csak elvétve.

El is jött az első foglalkozás, ezt Gulyás Béla kollégiumvezető tartotta „Kalocsa mesélő fái – II. Érsekkerti séta” címmel. Eléggé meglepődtem a könyvtár előtt álló embersereg láttán, amit javarészt nyugdíjasok alkottak. Focista pályafutásom alatt nemegyszer voltam már futkározni itt az Érsekkertben, ismertem a környéket. Mégis olyan információkat hallottam, mintha először jártam volna ott. Amikor számadatok alapján megbecsülték a kert eszmei értékét, majdnem elájultam. Szép, nagy fák vannak itt, de arra egyáltalán nem gondoltam, hogy ilyen fákat még külföldre is szállítanak. Egyáltalán nem volt nehéz a feladatom elvégzése. Egyszer kellett leszaladnom néhány métert a lejtőn, hogy a vadnarancsokat szemügyre tudják venni az előadáson megjelentek. Ez volt az első, mégis az egyik legemlékezetesebb prezentáció.

 

kozossegi2_450

 

Aztán jöttek sorban a „kevésbé izgalmas” leltározások, cédulák sorba állítása, valamint a könyvek csoportosítása. Nem tagadom, kb. fél óra elmúltával már 5 percenként néztem az órámat, mikor jár le ez a bűvös két óra.

Majd elérkezett az előadások időszaka. Ezeket tényleg szerettem, még ha a téma tőlem messze is állt, mind korban, mint földrajzilag, érdekesnek találtam (pl. Kalocsai Kincsesláda, Kalocsa településszerkezetének története). Régi, néhol fekete-fehér képek és videók kivetítése és a közönség nosztalgiája. Nekem ezt fényképeznem kellett, valamint néhány videót is készítettem, főleg a néptáncos jeleneteknél.

A hozzám legközelebb álló előadást a Kalocsai Szent István Gimnázium végzős diákjai rendezték. A jól ismert Beugró nevezetű műsor alapján készült. Interaktív volt; a témát a közönség választhatta meg egyes jeleneteknél. Semmi sem volt előre megbeszélve, teljes mértékben az improvizációra alapult, így minden résztvevő saját stílusa is erősen tükröződött az előadás során. Persze a humornak hatalmas szerepe volt, hatalmas nevetés kísérte végig az egész előadást.

A személyzetre keresve sem tudnék igazán rosszat mondani. Nem úgy kezeltek minket, mintha ők a feletteseink lennének. Kedvesek voltak velünk, türelmesek és segítőkészek. A legtöbb embernek a könyvtári dolgozókról alkotott képe egy bagoly, aki bele van szerelmesedve a könyveibe. Legalábbis, nekem ez volt. Azonban amikor például egy előadás után kellett elpakolni, teljesen feloldódott a feszültség, és mindenki viccelődött.

Ezek voltak a tapasztalataim a közösségi munkával kapcsolatban. A lehetőséget, hogy ezt teljesíthetem az érettségim eléréséhez, köszönöm Kenyeres Zsoltnak, aki a Kalocsai Szent István Gimnáziumon belül végezte a szervezési munkálatokat. Köszönöm Tamás Lászlónak, a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár igazgatójának és minden ott dolgozónak, hogy segítették munkánkat.

Zorván Marcell

Kalocsai Szent István Gimnázium 9.B


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás