A magyar kultúra ünnepe Kalocsán

2017.03.08 12:49    |    G-era  

A Magyar Kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, mert a dokumentumok tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Kalocsán a városi könyvtár egyhetes programsorozatot szervezett a kultúra ünnepén, idén már harmadik alkalommal.

A III. Kalocsai Magyar Kultúra Hete január 23-28. között zajlott. Előadások, vetélkedők, foglalkozások voltak az óvodás korosztálytól egészen az időskorúakig bezárólag mindenkinek, aki felkereste ez idő alatt az intézményt.

Tamás Lászlóval, a könyvtár igazgatójával a hét eseményeiről beszélgettünk:

Számomra úgy tűnt, a programok többségükben nem voltak rendkívüliek, hiszen ezek folyamatosan jelen vannak a könyvtár életében!

– A kultúra hetének rendezvényei azt példázzák, milyen szellemi potenciállal rendelkezik az intézmény – Tamás László mindig is vallotta, hogy a könyvtár feladatai jócskán túlnyúlnak a könyvkölcsönzésen –, bár nem tagadom, az anyagi lehetőségeink is közrejátszottak ebben. A korszerű könyvtár akkor tölti be feladatát, ha közte és a lakosság között kialakul egy interaktív folyamat, egy párbeszéd. Az a választék, ami jelen volt az ünnepi héten, az év többi részében is működik és elérhető, és mindegyik ilyen jellegű.

Milyen volt a programok látogatottsága?

– Rendszeres látogatóink eljöttek, de új arcokat is láttam, ami nagy örömünkre szolgált, mert reméljük, hogy ezután többször is felkeresnek majd minket. Több érdeklődőt vonzottak az idegen nyelvi társalgók, különösen az orosz nyelvű foglalkozáson láttunk új résztvevőket. A Kincsesláda és a Tudásklub előadásai telt ház mellett zajlottak.

Új elemek is voltak azért a programban!

– Igen, például az általános iskolákban megtartott villámcsődület, amelyek során a Himnusszal ismertettük meg a gyerekeket új, interaktív, játékos formában. Fontos számunkra, hogy megfigyeljük a programjaink hatását, és biztosítsuk mindenkinek, hogy az érdeklődésének megfelelő szabadidő eltöltési lehetőségre találjon nálunk – szögezte le Tamás László a beszélgetésünk végén.

Két vetélkedő is volt a héten.

szepbeszed_450
 

A „Szép Magyar Beszéd” területi fordulójának eredménye:

Általános iskola 5-6. évfolyamból 1. helyezett Király Bálint (Dunapataj); 2. Szabó Áron Timoteus (Belvárosi isk.); 3. Tóth András (Belv. isk.)

Általános iskola 7-8. évfolyamból 1. helyezett Varga Soma (Kertvárosi isk.); 2. Katzenbach Kitti (Hajós), 3. Haris Zita (Hajós).

Az „Ékes anyanyelvünk”, kisiskolásoknak szervezett vetélkedő I. helyezett csapata: Szabó Iván, Balázs Bálint, Wirth Marcell, Szilasi Emilián.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás