A Kulturális Örökség Napjai

Népművészeinknek nagy sikerük volt

2011.10.07 10:02   

Kalocsán nagyban folytak a Paprika Napok rendezvényei, mikor Kalocsa népművészetét képviselve Székesfehérvárra utaztunk, hogy ott mutassuk meg a Szellemi Kulturális Örökségünkből a kalocsai hímzést, pingálást és a viseletet.

orokseg_napok_280A kétnapos rendezvényt Székesfehérváron az Ország Alma mellett, a Városháza előtti téren rendezték meg. A Szellemi Kulturális Örökség legújabb három eleme is bemutatkozott a közönségnek. Így a Bólyi Emmausz ünnepség, a mohai tikverőzés és a húsvéti templomdíszítés Mendén. Összesen tizenegy feldíszített standban zajlott a népművészeti tárgyak bemutatása, kézműves foglalkozások, viseletekbe öltözések, pörkölt- és borkóstolók mind a két nap 10 órától 18 óráig.

A mi népművész asszonyaink is kitettek magukért. Romsics Lászlóné, a Népművészet Mestere nem győzte kirajzolni a mintákat, annyi gyerek akarta kiszínezni ezeket. Pandur Istvánné pingált az egyik napon, a másikon Romsicsné Vera. Farkas Sándorné a tojáskarcolás rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket, több mint száz tojást karcoltak. Bolvári Andrásné a porcelánfestést mutatta meg a gyerekeknek és a felnőtteknek.

Szombaton az asszonyok hétköznaplós ruhájukban vonultak fel a téren, nagyon sok nézőjük volt és fotózások is voltak, vasárnap pedig az ünneplő ruhában kápráztatták el a közönséget. Szóval nagy sikerük volt a mindig „fiatal” asszonyoknak is.

Szombaton este a Platán Hotel teraszán folyó beszélgetések, koccintások is bizonyították, hogy szükség van a jegyzéken szereplő közösségek együttlétére, egymás megismerésére, a tapasztalatok átadására és a folyamatos kapcsolattartásra.

Dr. Csonka-Takács Eszter igazgató nagyon eredményesnek értékelte a kétnapos rendezvényt.

„…számos külső visszajelzés megerősíti a saját érzésünket és véleményünket: nagyon igényes, változatos és egyben élő volt. Úgy éreztük, mindenki a maga területén egészen hozzáadta saját tudását és elkötelezettségét, amelyet az érdeklődő közönség szeretettel és nyitottan fogadott. Köszönöm mindenkinek az előkészületekben és a megvalósításban tett önfeláldozó munkáját, részvételét.”

Én is csak ennyit tudok hozzátenni, hogy nagyon köszönöm mind a négy asszonynak az embert próbáló munkáját (nem mindenki bírná ki népviseletben reggeltől estig), kitartását, jókedvét, mert még énekeltünk is munka közben! Köszönöm még Buzai Bercinek a jó vezetést és a cipekedést, meg a stand feldíszítésében való segítését.

Bencze Károlyné

„Kalocsa Népművészetéért” Alapítvány titkára


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás