Az Alkotók Körében Lakatos Ervin

Mint a szivárvány

2014.09.26 09:30    |    Gábor Erika  

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár legutóbbi rendezvényén bemutatkozó Lakatos Ervin pályájáról jutott eszembe ez a szép természeti kép, hiszen változó, gazdagodó, felívelő ez a pálya, melynek kiteljesedése még a jövőre vár.

A festő-tanár az „Alkotók Köre” ismeretterjesztő rendezvénysorozat keretében lépett a közönség elé – de ezúttal a megszokottól eltérő módon zajlott az esemény. A program ugyanis éppen három éve kezdődött, és ebből az alkalomból számosan megjelentek az eddig bemutatkozó, mintegy három tucat kalocsai és környékbeli alkotó közül, akiket Tamás László intézményvezető mellett Simon Zoltán alpolgármester (az Alkotók Köre egyik ötletgazdája) is köszöntött, és nem kis meglepetésre „megérkezett” Varajtiné Kriszta legújabb tortaremeke, amely az alkotóművészeteket jelenítette meg igen különleges (és rettentően finom!) formában.

lakatos_ervin_300

Az ünnepélyes perceket követően kezdetét vette Lakatos Ervin bemutatkozása, akit tanárként és festőművészként egyaránt sokan ismernek a városban. (Erre az alkalomra két alkotó bemutatkozását tervezték, de Török Ferenc polgármester hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott rajta részt venni.)

Lakatos Ervin kalocsai pedagógus szülők gyermekeként 1971. december 30-án született. Gyermekéveit Miskén töltötte, majd a szegedi Tömörkény István Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolába járt, alkalmazott grafika szakra. 1990-ben érettségizett és a Képzőművészeti Főiskolára jelentkezett, ahová azonban nem vették fel. A Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében kezdett el dolgozni animátorként, majd a Szombathelyi Főiskolában szerzett diplomát rajz – vizuális nevelés szakon. Bár kezdetben nem tanár, csak képzőművész szeretett volna lenni, mára már nagyon fontosnak tartja, hogy gyermekekkel foglalkozva átadhatja a tudását, és közreműködhet a tehetséges tanítványok felfedezésében, csiszolgatásában.

Ezekről az évekről nemcsak szóban, képekben is „beszámolt” Lakatos Ervin, így módunk volt meglátni azt a tanulási folyamatot, fejlődést, amelyet iskoláiban átadtak és elvártak. Rajzkészség fejlesztése, az emberi test és a mozgás ábrázolása, majd színek, formák, képek alkotása a természet – tájak és modellek – alapján.

A főiskola első tanéve utáni nyáron Kiss István festő-tanár meghívta őt a kalocsai alkotótáborba, amelynek azóta is (immár 22 éve) megszakítás nélkül a tagja.

alkotokkore4_450

A főiskola elvégzése után a Belvárosi Általános Iskolában kezdett el tanítani, ma a Szent István Gimnáziumban dolgozik. Közben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán folytatott tanulmányokat és kapott diplomát vizuális nevelés szakon.

Több próbálkozás és kitérő után úgy érzi, megtalálta saját kifejezésmódját, amelyben a „tárgyas csendéletek”, bűnügyi helyszínek különleges világából merít, és emberek csoportjait ábrázolja, lehetőleg egészen spontán helyzetekben.

1997-ben volt első önálló kiállítása a Művelődési Központ kisgalériájában, amelyet négy egyéni (Kalocsán és Budapesten), és több csoportos kiállítás követett: például a KalocsaArt, a Pécsváradi Művésztelep, a Műhely Művészeti Egyesület (Kecskemét) éves tárlatán, a bajai Víz és Élet Biennálén és a Vásárhelyi Őszi Tárlat keretében. Utóbbi kettőn rangos elismerést: fődíjat és különdíjat is elnyert képeivel. 2006-ban felvételt nyert a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe.

Vallja, hogy az alkotóművészet egy örök tanulási folyamat, állandó változás, örökös feszültség, amit sosem lehet abbahagyni. A boldoguláshoz a tehetség mellett rengeteg szorgalom és kitartás, a kudarcok utáni felállás képessége, és folytonos útkeresés kell.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás