Kész a Múzeumok Éjszakájának kalocsai programja

Lekváros sütemény és Schöffer Gyűjtemény

2016.07.11 16:08    |    jni  

Évek óta gyűjti a régióban hagyományos, lekváros sütemények receptjeit a kalocsai Viski Károly Múzeum csapata, hogy aztán a Múzeumok Éjszakáján a látogatóknak kínálják. A gesztus mellett persze az a legfontosabb, hogy az utókor számára megőrizzék ezeket a régi, családi desszerteket. A nyalánkságok mellett lesz még csemege az idei programban: a hivatalos megnyitó előtt kitárják például a Nicolas Schöffer Gyűjtemény kapuit, és szerepel a menetrendben egy Kalocsai Jurassic Park című kiállítás is.

– A kalocsaiak talán már megszokták, hogy minden évben süteményeket kérünk a Múzeumok Éjszakáján. Tesszük ezt azzal a „hátsó szándékkal”, hogy összegyűjtsük a recepteket, amiket nagyanyáink hagytak ránk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az új recepteket nem fogadjuk szívesen, hiszen ha valaki ma kitalál egyet, amit a család asztalára feltesz néhanapján, akkor száz év múlva, mondjuk az én néprajz-kutató utódom már ezeket fogja keresni – magyarázta a kezdeményezésüket Romsics Imre. A Viski Károly Múzeum igazgatója biztosította a rendezvény látogatóit: természetesen felkínálják a város háziasszonyaitól hozzájuk érkező süteményeket, amiket aztán egy nem hivatalos zsűri díjazni is fog. – Hangsúlyozom, hogy lekváros süteményeket várunk, bármilyen, kelt vagy akár kavart tésztából. Csak azt kötjük ki, hogy valamilyen lekvár legyen benne. Számtalan formája lehet, hiszen nagyon sokféle gyümölcsből készül lekvár, de a régiek még csak pár fajtát főztek – mondta.

A múzeumigazgató pontos számot ugyan nem említett, de elárulta: mostanra tekintélyes mennyiségű recept gyűlt össze. Ez nem csak azért örvendetes, mert a vendégek kóstolgathatnak, hanem azért is, mert ezek a hétköznapi konyhai remekek feledésbe merülnének a családok nélkül, akik a mai napig elkészítik őket. Kezdetben még csak a kelttésztás lekvárossü-teményekre összpontosított a gyűjtés, hiszen a helybeliek ünnepi asztalára szinte csak ilyenek kerültek fel.

Kinyitják a Schöffert is

Kalocsai Néplap

– A Nicolas Schöffer Gyűjteményt csak július 1-jén fogjuk megnyitni, a régi-új helyén. A Múzeumok Éjszakáján tehát még „nem lesz nyitva”, mégis meg lehet majd nézni. A gyűjtemény addigra visszaköltözik a régi ház helyén álló új épületbe, amely sokkal tágasabb, sokkal szebb, mint a régi, és a helyükre kerülnek a szobrok, amelyek reméljük, hogy már mind működni fognak – latolgatta Romsics Imre, megemlítve egy egészen meglepő tervezési hibát is, ami tovább nehezíti a berendezkedést és a tárlat minőségi megjelenítését. – Kiderült, hogy nem lehet besötétíteni az új épületet, ami érdekes egy olyan kiállításnál, ahol a fénynek ekkora szerepe van. Nem fognak látszani a fények, amelyek ezeket a szobrokat szoborrá teszik – fejtegette. Ezen még nagyon sokat kell gondolkodni, egyelőre nem is látom a megoldását, hogy ez ellen mit fogunk tenni – ismerte el.

Az épület talán egyetlen, de tényleg méretes hibájával igyekeznek megküzdeni még ebben az évben, közben pedig végleges formát ölthet a Schöffer-életműből Kalocsán maradt kinetikus szobrok tárlata. Ha mindez megvan, jövőre már időszaki kiállítások is nyílnak – erre rengeteg új tér áll rendelkezésre a modern múzeumi épületben. Nem száz százalékos, de soha eddig nem látott állapotában tehát az idei Múzeumok Éjszakája rendezvényen lehet megnézni a termeket és az addig beüzemelt szobrokat. A június 25-re, szombatra időzített kalocsai programsorban a fentiek mellett lesz még „Kalocsai Ju-rassic Park”, 1920-as évekből származó fotókiállítás és exkluzív tárlatvezetés. A program este hétkor rajtol majd, a Viski Károly Múzeumban.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás