A legjobbak között a kalocsai tehetségek

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

2018.05.24 09:26    |    -vis-  

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az alapfokú művészeti iskolák növendékeit szólítja meg. Az idei év versenyév, amikor is útjára indult a VI. Országos Néptáncverseny szóló és páros kategóriákban. A mezőnyből természetesen a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola táncoslábú tehetségei sem hiányozhattak – négyen képviselték Kalocsát és iskolájukat a százhalombattai előválogatón.

Sem a versenykiírás, sem a tudáspróba maga nem volt ismeretlen a fiatalokat felkészítő kalocsai mesterek számára, amelyen az elmúlt két verseny alkalmával már szerepeltek, és remekeltek növendékeik.

Az idei mezőnybe két szóló fiút és egy párt neveztek a Liszt AMI-ból a „kettes” korcsoportba. A fiú-lány párosnak mezőföldi friss és ugrós táncokat kellett járniuk, a szólófiúknak pedig kanászost a döntő előtti válogatón. Ezeket a fordulókat országszerte hét helyszínen rendezte meg a hivatal, amelyeket levezénylik, majd megszabják a továbbjutáshoz szükséges ponthatárt, amit az idén az elérhető 120-ból 96-nál húztak meg.

tancosok1_450

Mészáros Nikolett és Sáfrán Milán, akit a férjemmel, Illés Zoltánnal és kollégánkkal, Dudás Szilviával készítettünk fel, nagy örömünkre bekerültek az országos döntőbe, amit a hétvégén fognak Sátoraljaújhelyen megtartani – meséli büszkén Illésné Koszta Krisztina, a kalocsai iskola néptánc tanszakját vezető igazgató-helyettes. – Nagyon ügyesek voltak, hiszen ebben a korosztályban volt a legnépesebb az indulók tábora, így a döntőben is ők lesznek a legnagyobb létszámban. Hosszú, kemény felkészülési időszakon vagyunk túl és kíváncsian várjuk, hogyan szerepelnek majd a döntőben – tekint a jövőbe a tánctanár.

tancosok2_450
 

– A kötelező táncok mellett a szabadon választott is ugyanaz lesz a döntőn, amivel a válogatón bemutatkoztak. Így a mezőföldi mellett hegyközi lassú és frisscsárdást fognak táncolni – folytatja Illésné.

– Egy hátránya van ennek a versenynek, nevezetesen az, hogy a zsűritől semmilyen konkrét értékelést nem kapnak a versenyzők azon kívül, hogy továbbjutottak, vagy sem. A háromtagú szakmai bizottságból ketten mindegyik fordulón ott vannak. Mi Százhalombattán voltunk, ahol annyit mondtak, hogy örültek, hogy szép számmal találkoztak indulókkal. A ponthatárokat sem tudják előre és arról sem beszélnek, hogy miért születik pozitív, illetve negatív határozat, egyszer csak megkapjuk a határozatukat. Külön öröm számunkra, hogy a gyerekeink bekerültek a döntőbe, hiszen, mint mondtam, rengetegen jelentkeztek a kategóriájukba, de csak a legeslegjobb hatvanat válogatták be a közelgő fináléba – így Illésné Koszta Krisztina, akitől azt is megtudtuk, hogy a kalocsai néptáncosok mozgalmas napok, hetek, hónapok előtt állnak.

– Beindult a tavaszi versenyszezon, ami hagyományosan húzósnak ígérkezik, hiszen az idén is több fesztiválon fogunk megmérettetni. Az egyik hétvégén rögtön három csoportunk indul útnak. Komlóra megy Dudás Szilvia vezetésével a Kis Bokréta csoport, és másnap már másik csoporttal indul Kaposvárra Szilvi. Ugyanezen a napon mi pedig a Bokrétásokkal megyünk Tatabányára fesztiválozni. Ezenkívül május 26-án lesz az iskolánk tanévzárója az Érsekkertben, ahol mindenki bemutatkozik, június 10-én pedig a Négykézláb és a Palánta csoport megy Dunaföldvárra egy gyermekfesztiválra, ahol ők is megmérettetnek szakmai zsűri előtt. Május 5-én, Kalocsán lesz egy óvodás jótékonysági műsor, ahol ugyancsak két csoportunk fel fog lépni. Az Örökség Egyesület szólótánc-fesztiváljára pedig a dusnoki csoportból mennek párok a válogatóra Békéscsabára – vázolta az elkövetkező időszak teendőit Illésné Koszta Krisztina, előrevetítve, hogy minden bizonnyal hétről hétre lesz miről beszámolnunk lapunk hasábjain!Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás