Tanári hangverseny telt ház előtt

2009.04.03 12:13    |    Benke Ferenc  

Úgy tűnik, beérett a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény következetes erőfeszítése és zenei rendezvényei, legyen a növendékek, vagy, mint most a tanárok hangversenye, telt ház előtt zajlanak. Kalocsán mára valóban kinőtt az a zenei igénnyel rendelkező közönség, akik szívesen látogatnak egy-egy koncertre.

hangverseny_500

Most láthatóan többen jöttek el, olyanok is, akiknek gyermeke már kinőtt a Liszt Ferenc AMI tanárainak irányítása alól, ám jó szívvel fogadták vissza a tanárok volt növendékeiket, mint Jakab Erika fuvolást is meghívott vendégként.

 

nagy_lszl_tubzik_300Végigkövetve a hangversenyt, közel húsz jeles zeneszerző műveinek kiváló interpretálását hallhattuk. A hangversenyt, mint annyiszor, most is az intézet legidősebb tanára, Tóth József nyitotta meg a legjelesebb barokk zeneszerző, Händel É-dúr variációjával. Az élvonalhoz tartozó, jó öreg Förster hangversenyzongora lefedett tetővel is csodásan adta vissza az olasz zenei hagyományok variációját a német zenei motivációval egységben. Aztán végleg elszabadultak a zenei élvezetek, hiszen aki eljött, most a hagyományos hangszereken túl találkozott az Esz-alt szakszofonnal és Giovanni Battista Martini zenéjével Tóth Tibor előadásában. Majd Betlenné Dajkó Ágnes mutatta be az új szerzeményt, a lágy hangú altfuvolát – nagy sikerrel. Álomszép játékkal ringatott el a mély regiszterekben bennünket Borbély Lászlóné gordonkajátéka is. Erre szépen ráépült Szalczerné Varsányi Hajnalkának, a hajósi kihelyezett tagozat vezetőjének Schubert előadása, s Nagy László tubajátéka (fenti képünkön) a hangszer barna hangjával Benedetto Marcello XVIII. századi zeneszerző szonátájának előadásával. Nem véletlenül kapott vastapsot előadása.

 

kos_zoltn__vibrafonozik_300Aztán hallhattuk, hogy a hegedű igencsak tud sírni Csicsák Lászlóné ujjai alatt, majd Koós Zoltán (alsó képen) elektromos vibrafon játéka sajátos hangzásával zengette meg lelkünket. Kerekesné Geri Zsuzsanna most Schubert: Margit a rokkánál dalával remekelt. A szünet utáni fellépők között a trió emelkedett ki, Csicsák Lászlóné, Borbély Lászlóné és Haskóné Apagyi Judit, s nem véletlenül, mert a Kis szvittel bombasikert arattak. A játékos hangzás elvarázsolt minden hallgatót. Nem kisebb diadala volt Vízi Melindának, aki a manapság egyre feledettebb Bartók: Román népi táncai bemutatásával felemelően forró hangulatot teremtett. A zárószám a Doppler fivérek által írt Magyar fantázia két fuvolára (a fivérek is fuvolások voltak) Betlenné Dajkó Ágnes és a meghívott Jakab Erika, Vízi Melinda zongorakíséretével magas színvonalon zárták az emlékezetes zenei estét.

Fehérvári István, az intézet igazgatója kétszer is közönség elé állt, először az Angol szvittel, majd Barat trombitára írt szép dallamvilágával valódi sikert aratott, és lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ez a koncert nem több, és nem kevesebb, mint amit a kiváló növendékek is nyújtanak ma már az intézet egy-egy bemutatkozásán. És valóban: az idei hosszabb hangverseny megerősítette bevezető gondolatunkat – a Liszt Ferenc AMI beépült a város zenei kultúrájának mindennapi életébe.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás