A Tánc Világnapján

A Duna Művészegyüttes köszöntése

2009.05.08 22:44    |    Benke Ferenc  

Magyar Táncrapszódia címmel hirdette meg a művelődési ház az ünnepi műsort a Városi Színházba. Igaz, a Tánc Világnapja közelebb áll a balettművészethez, mint a városunkban is honos és híres néptánchoz, hiszen a világnap, április 29-e a balett Shakespeare-jének tartott Jean-Georges Noverre, XVIII. században élt mesterhez kötődik, ám nálunk most a közismert Duna Művészegyüttes adott kiváló koreográfiával, kiváló népzenével (Göncöl zenekar) ütemes vastapsot kiváltó műsort.

 

tanc_vilag_450

A profi táncosok és profi zenészek játékos könnyedséggel vittek be bennünket a magyar néptánc szűkebb és tágabb világába, általuk jártuk körbe a régi nagy Magyarország egész területét. Az induló táncot, a lírai elemeket is magában foglaló Kállai kettőst egykor a ma méltatlanul elfeledett Rábai Miklós, most pedig Farkas Zoltán (Bacsó) állította színpadra, ugyanúgy Kodály zenéjére – mint Durai Zoltántól, az együttes zenei vezetőjétől megtudtuk. Végtére a magyar néptánc minden szépsége, fergeteges ritmusa, Bartók és Kodály zenéjével a színpadra került. Mint megtudtuk, néhány táncot átalakítottak – többek közt Juhász Zsolt (az együttes vezetője) és Farkas Zoltán –, ám az idősebb korosztály jól felismerhette az üveges táncot, a háromugróst, a pontozót, botozót és a többieket. Jó volt látni, hallani a kitűnő férfi táncosok virtuóz csapásolóját, a lányok üveges táncát, erdélyi karikázóját, a moldovai ritmusos már-már autentikusnak ítélhető táncát.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi igazgatónőtől megtudtuk, erre az alkalomra a színház igazgatójának segítségével sikerült olcsóbban megvenni a műsort, az ország legjobb profi együttesét. Most nem helyi együtteseket kértek föl, hiszen azok májustól a folklórfesztiválig gyakran szerepelnek itthoni színpadon. Az is lényeges szempont volt, hogy iskolás gyerekeink lássák a legjobbak színvonalát, s ne kelljen elutazni azért Budapestre – mondta Magóné.

tanc_vilag2_450

A 240 perces műsor a Tánc Világnapjához méltó ízelítőt adott a magyar néptánc kultúra legjellegzetesebb világából, szépséges népdalainkból.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás