Kalocsára került az egyik különdíj

A mai éléskamra kerámiái

2014.06.28 23:46   

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Körmend önkormányzata, valamint a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár közös szervezésében 19. alkalommal gyűltek össze az ország fazekasai, hogy munkáikat megmérettessék és a közönségnek is megmutassák.

Az országos pályázat eredményhirdetésének háromévente választanak a szervezők vidéki helyszínt, Körmend immár harmadszor vívta ki ezt a megtiszteltetést. A rendezvénynek a kastély kiállítóterme adott otthont, ahol Bebes István polgármester köszöntötte a megjelenteket.

A pályázat célja az volt, hogy ápolják a népi fazekasság hagyományait, megőrizzék a nagy múltú fazekasközpontok tárgyi művészetét, mindezt továbbfejlesszék, s a mai lakáskultúrába beillesszék. A pályázat témájaként egy mai éléskamra kerámiáit jelölték meg a kiírók.

A pályázatokat Csupor István, a Néprajzi Múzeum etnográfusa értékelte. Az idei nagydíjat Farkas Gábor békéscsabai fazekasnak ítélték oda. A Hagyományok Háza négy különdíjának egyikét Madár Helga kalocsai fazekas kapta.

– A sütő és főzőedényektől a lekváros edényekig bármit lehetett csinálni. Én tejesköcsögöket, fedeles tésztatartót, tejesedény sorozatot, fűszertartókat készítettem a pályázatra, nagyon egyszerű vászonedényeket, aminek a belseje mázas, a külseje mázatlan, karcolt díszítéssel – jellemezte a pályázatra készített alkotásokat Helga, hozzátéve, hogy nagyon örül a díjnak.

A tárlat augusztus 10-ig látható Körmenden, aztán Budapestre, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba kerül, ahol népi szőttesekkel kiegészítve decembertől látható.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás