Kulturális mozgolódás

Hazatér a Tomori Pál Könyvtár

2016.08.19 09:28    |    -sist-  

Korábban is találkozhatott helyi híradásokban azzal, hogy a vezetői szándék szerint visszatér egykori, főutcai, nagyszemináriumi épületébe a Kalocsai Tomori Pál Könyvtár. Ez már biztos, hogy megtörténik, azonban a visszarendeződés időpontja még kétséges… vagy nem is annyira?

Miután hárommillió forintot szavazott meg a múlt héten a képviselő-testület arra, hogy hozzájáruljon a könyvtár új polcainak a beszerzéséhez és legyártásához, nyilvánvalóvá vált, hogy a tudástár mozdulni szeretne a volt SZTK melletti, jelenlegi helyéről.

Tamás László könyvtárvezető korábbi nyilatkozataiban többször utalt arra, hogy nem praktikus a mostani helyszín, hiszen nem lehet lifttel megközelíteni az emeleti szinteket. Ehhez párosul, hogy az épület korából és jellegéből fakadóan a fenntartása sem volt költséghatékony, hiszen a nyáron forró, télen komoly ráfordításokkal felfűthető energiafaló létesítményről beszélünk [hogy a lépcsőházban időről időre terjengő csatornaszagot már ne is említsük, ami méltatlan volt mind a környezethez, mind az ott folyó élethez és eseményekhez – a szerk.].

– A művelődési központ 2-4. szám alatti épületének második emeletét visszaadta számunkra az ugyancsak itt működő Tomori Pál Főiskola, kihasználatlanságra hivatkozva. Ez nem jelenti azt, hogy az intézmény maga is kiköltözik az épületből, pusztán arról van szó, hogy azokra a termekre nem volt már szüksége. Nekünk az a tervünk, hogy visszaköltözik ide a Tomori Pál Városi Könyvtár. Annál is inkább adja magát a lépés, hiszen a gyermekkönyvtári részleg egy ideje már visszatért a régi helyére, az épület harmadik emeletére – erősítette meg a költözés tényét a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár (tovább: KKK) igazgatója, dr. Magóné Tóth Gyöngyi. – A testületi döntésre és a jóváhagyott anyagi támogatásra azért volt szükség, mert már annak idején is régi, ócska polcokkal kényszerült mozdulni a könyvtár, amelyeket beszabtak a jelenlegi helyükre, és onnan már nem érdemes őket visszahozni – folytatta. – Szeretnénk, hogyha a fűtési szezon kezdetére már a főutcai épületben lenne a könyvtár. A szakmai okok mellett tehát pénzügyileg is indokolt, hogy itt működjön ez az intézményegység, hiszen várhatóan jóval kevesebbe kerül majd a fenntartása, mint került a jelenlegi helyen. A beköltözés pontos időpontjára azért nem tudok még mit mondani, mert kisebb korrekciós, javítási munkálatokat el kell végezni a nagyszemináriumban is, mielőtt bepakolnánk, de remélem, hogy ezek augusztusban és szeptemberben elkészülnek és az őszi fűtési időszak kezdetét, vagyis október 15-ét már itt várja majd a könyvtár – tekintett a jövőbe az igazgató.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás