Tízéves születésnapot ünnepeltek a bajai fotósok Kalocsán

Mérföldkő címmel kezdődött kiállítás

2018.02.28 12:50    |    géjé  

A kerek jubileum alkalmából először saját városában mutatta be a bajai Duna Fotóklub a Mérföldkő című kiállítást, majd Kalocsán is berendezték, a Városi Galériában, múlt pénteken. A majd’ egy hónapig tartó tárlaton kifejezetten sok művészi kép és megannyi különböző hangulat köszön vissza. Egyébként történelmi klubról van szó: már a hatodik ikszet tapossák és egy évtizede szerveződtek egyesületbe – ezt ünneplik a tárlattal.

– Valóban mérföldkőhöz érkezett a Duna Fotóklub, hiszen tavaly ünnepelte az egyesületté alakulásnak tizedik évfordulóját – vezette fel a kiállítást Péjó Zoltán, akit a lényegében vendéglátó, kalocsai Dunatáj Fotókör elnökeként kértek fel a megnyitóbeszédre. – A 2018-as év is mérföldkő számukra, hiszen elődszervezetük 1958-ban alakult meg. Az évtizedek alatt mindig komoly fotóművészeti alkotások kerültek ki a tagok kezei alól – méltatta a bajai csapatot, állítását azzal alátámasztva, hogy rangos fotópályázatok csak az utóbbi évtizedben közel ezer képüket fogadták be, és ezek közül 81-et díjaztak is. Az újév első Városi Galériában rendezett tárlatán 18 bajai alkotó 63 munkáját állították ki, sokféle tematika szerint válogatva.

fotosok1_450
 

– Láthatunk felhők között úszó csónakot, kezekként egymás felé nyúló, hétköznap használatos tárgyakat, fényben fürdő viskót, hidat, bogarakat, virágokat – sorolta a témákat Péjó, külön értékelve az absztrakt formákat, vagy éppen idős, „megkeményedett tekinteteket” ábrázoló képeket is, amelyek készítésekor szerinte remekül alkalmazták a fény és az árnyék drámai hatását. – Akkor jó egy kép, ha olyan dolgokat is előhoz belőlünk, amelyek a maguk valójában nem is szerepelnek rajta – idézett egy fotóskörökben ismert mondást, megjegyezve, hogy ezt az elvet teljesülni látja a fotóklub kiállítási anyagán: úgy véli, az asszociációs szándék már nyilván a készítés pillanatában ott volt az alkotók fejében.

fotosok2_450
 

– Ekkora, 18 fős kiállításnál, ahány alkotó képei itt vannak, már nem szerencsés egyöntetű tematikát felállítani – magyarázta a kiállításmegnyitón a képeik nagyon sokféle hangulatát és sokrétű mondanivalóját Fischbackné Horváth Ildikó. A Duna Fotóklub egyik alapítója szerint a népszerű természetkép és portré mellett néha egészen elvont művészi képekkel rukkol elő a tagságuk, és pont ettől tudtak ennyire sokszínű tárlatot bemutatni. – Ez az első kiállításunk Kalocsán, nagyon tetszik a galéria, ahol elhelyezték, ezért külön köszönet a szervezőknek – mondta hálásan.


A Mérföldkő tárlat február 10-ig látogatható a Városi Galériában, a hétfők és a vasárnapok kivételével naponta 10-12, majd 14 és 17 óra között.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás