Mese, mese mátka…

2018.04.23 10:09    |    M.G.  

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az alkalom, amikor a legkisebbek mesélnek társaiknak, a szülőknek, óvó-néniknek és persze a zsűrinek. A területi fordulót minden oviban egy házi válogató előzi meg, ahonnan a legügyesebb mesélők jutnak tovább.

Kalocsán a Csokonai utcai óvoda sajátos arculata az anyanyelvi nevelés, ezért minden évben itt kerül lebonyolításra a döntő. Ilyenkor az óvónénik mesebirodalommá varázsolják a tornatermet, elhelyezik a meseszéket és várják a kicsiket. Idén Győri Annamária kreatív ötlete kelt életre. Újításként a falakat a gyerekek rajzai díszítették. A rendezvény lebonyolításában és szervezésében kiemelkedő szerepet vállalt Szundi Judit, a Csokonai utcai óvoda tagóvoda vezetője, aki köszöntötte a megjelenteket, gyerekeket, óvónőket és szülőket egyaránt.

ovi_mese1_450
 

Idén 27 versenyző érkezett Kalocsa és a környék óvodáiból. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, csodálatos ismert és kevésbé ismert meséket hoztak, és igencsak megnehezítették a Katus Györgyné (Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje intézményvezetője), Marsovszky Lászlóné, Markó Lászlóné, Petrécs Istvánné (nyugdíjas óvodapedagógusok) alkotta szakmai zsűri dolgát. A sok ügyes kisgyerek közül kiemelték a legtehetségesebbeket, akiknek könyvjutalmat adtak át. Ők pedig a következők: A nagycsoportosok közül első lett Körmös Lea Jázmin (Géderlak). Második lett Trapp Áron (Soltvadkert) és Lakatos Milán (Géderlak). Harmadik lett Korsós Csanád (Kalocsa, Újvárosi Tagóvoda), és Balogh Sára (Kalocsa, Csokonai óvoda). A középsősök között első lett Fejes Lara (Soltvadkert), második Kapinya Tamás (Kalocsa, Zöldfa utcai Tagóvoda), harmadik pedig Zahorán Kincső (Kalocsa, Csokonai óvoda). Különdíjat kapott Szlavinics Roxána (Kalocsa, Csokonai óvoda) és Fazekas Luca (Solt).

ovimese2_300Idén a zsűri nagy örömére kiosztásra kerülhetett a legfiatalabb mesemondónak járó különdíj is, hiszen egy kiscsoportos ovis Varga Letti (Fajsz) olyan átéléssel mesélt a kismalacról és a farkasokról, hogy teljesen elbűvölte a megjelenteket. Ezért is fontos ez a program, hiszen ez a korosztály még nagyon fogékony, és képesek fantasztikus élményben részesíteni azokat a felnőtteket, akik hallhatják őket mesélni.

A Csokonai ovinak, valamint a Balaton Könyvesboltnak köszönhetően minden résztvevő egy színezőt vihetett haza, illetve könyvjutalomban részesültek, a várakozás idejét pedig a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény jóvoltából finomabbnál finomabb falatok elköltésével tölthették, majd egy kis bábjátékot nézhettek meg együtt.

Tehetséges mesemondókban tehát nincs hiány, igazán büszkék lehetünk óvodáinkra, hiszen a gyerekek szorgalma mellett nagy szerepe van az óvodapedagógusoknak és a szülőknek is abban, hogy ilyen eredményekről számolhatunk be.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás