Itthon és külföldön is csodájára járnak a kalocsainak

Egyre többször lép fel a Mezei Virágok Népdalkör

2017.04.19 11:28    |    Géjé  

Szaporodnak a bejegyzések a Mezei Virágok Népdalkör idei programnaptárjában. Az énekesek a tíz éves jubileumuk után is ugyanakkora erőbedobással és saját költségükre viszik a népviseletet, illetve a kalocsai dalokat az ország folklórrendezvényeire, sőt, időnként külföldre. A következő két hónap fellépései után nemrég lekötötték őket egy őszi rendezvényre, ahová már visszatérő vendégként érkeznek.

– Legközelebb Rémre fogunk menni, április 8-án, aztán Madarasra vagyunk hivatalosak, május 27-én, és már megjött a meghívó az októberi Jánoshalmi Dalostalálkozóra is; oda mindig nagyon várnak bennünket – hozott fel néhány példát az idei rendezvényeikből Vén Ferencné. A népdalkör vezetője hozzátette: többnyire oda-vissza meghívásos alapon járják az országot. – Tavaly ezek a csoportok itt voltak Cserey Józsi bácsi emléknapján (néhány éve rendezik meg Kalocsán: Cserey József Dalostalálkozó – a szerző), amire mindig visszahívjuk őket. Általában azokat a csoportokat keressük meg, akikhez mi is el szoktunk menni. Ha netán más jelentkezik be, persze szívesen látjuk őket – tette hozzá.

 

nepdalkor_450
 

 

A Mezei Virágok Népdalkör nagyon elhivatott, lelkes énekesekből állt össze és működik, már 11. éve: saját magukat tarják fenn, és szívesen teljesítenek olyan meghívásokat, amelyek például helyben, a Duna-menti Folklórfesztiválra szólnak, vagy éppen a Kalocsai Paprikafesztivál valamelyik kis színpadjára. Utóbbi eseményen a korábbi években jobb eséllyel kaptak helyet a programban, mert a belvárosban rendezett sokhelyszínes rendezvény még több fellépőt tudott foglalkoztatni a régióból. A Virágok addig is járják viszont az országot, amíg a szüreti időszak beköszönt.

– Tavaly nagyon sokfelé mentünk, nem csak a megyében, hanem az egész országban, sőt eljutottunk Bécsbe, a Szent István Bazilika búcsújára, amelyen hatalmas sikerünk volt – idézte fel Vénné, hangsúlyozva, hogy a kalocsai viselet még mindig sláger: a magyarok és a külföldiek egyaránt imádják és imádták az osztrák fővárosban is. – Azt mondanom sem kell, hogy az öltözetünk felemelő. Nagyon sok ázsiai volt ott, egymás után fotózkodtak velünk! Szóval valóban visszük a világban a kalocsai folklór hírét, nem csak a dalainkkal, hanem a viseletünkkel is – fogalmazott.

Az együttesvezető hangsúlyozta: főleg akkor használják az összetettebb, autentikus kalocsai viseletet, amikor a régiótól távolabb lépnek fel. Ezeken a helyszíneken ugyanis sokkal-sokkal kevésbé ismert a formavilág és a mintázat. A „hazai” pályára készülve azért gyakrabban veszik ki a szekrényből a könnyített ruházatokat.
Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás