Aranyosak a Mezei Virágok

2011.06.16 21:06   

A Mezei Virágok Népdalkör június 4-5. között Egerbe utazott az országos minősítőre, ahol 29 népdalkör, kórus, 3 énekes, 2 citerás és egy citerazenekar indult. A résztvevők többsége Eger környékéről, palóc vidékről és Szlovákiából érkezett, csak mi voltunk más tájegységről. A „Ködellik a Mátra” térségi és országos minősítő hangversenyek mellett voltak Fesztivál- és Aranypávás gálahangversenyek, fórumok, kiállítások. Az utcán, a Dobó téren nagyon sokan fényképeztek bennünket, gyönyörű népviseletünket.

A Dobó téren volt az eredményhirdetés és az ünnepélyes díjkiosztás. A zsűri nevében dr. Alföldi Boruss István, a Magyar Rádió zenei együttesek igazgatója értékelte a versenyt, és mi majdnem kiugrottunk a bőrünkből, amikor meghallottuk, hogy ARANY minősítést kaptunk. Nagyon megdicsértek bennünket, elsősorban a jól összeválogatott népdalcsokrokért (mivel kettőt kellett énekelni), a tájnyelvért és a szép viseletünkért. A zsűriben volt még Méry Margit, a Pozsony Rádió munkatársa és Szabó Viola, az Egri Főiskola ének tanszakának tanára.

Szombaton este „ki is rúgtunk a hámból”, a Szépasszonyok Völgye egyik pincéjében megkóstoltuk a finom egri borokat és énekeltünk.

A vasárnap délelőtt már izgalmak nélkül telt el, a várban megnéztük a történetét bemutató kiállítást, a börtön kínzóeszközeit, a Panoptikumot, a képkiállítást és a feltárt sírok kincseit. Felemelő érzés volt azokon a köveken lépkedni, ahol valamikor Dobó István, vagy Vica és Gergő járt. Az egri székesegyházat és a Minorita templomot sem hagytuk ki a nevezetességek közül.

Nagyon szép két napot töltöttünk Egerben. Lesz mire sokáig emlékeznünk! Jó lett volna még maradni!

De majd két év múlva, amikor az Aranypáva-díjért küzdünk meg! A népdalkör minden tagjának még egyszer köszönöm a helytállását, a szép éneklést, még hazafelé az úton is előkerültek a csodálatos régi dalok.

Köszönjük Etzenhauser Zsoltnak a kitűnő vezetést.

Bencze Károlyné

a népdalkör vezetője


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás